Svepet: Semesterskuld i vården, fusk med coronastöd och lägre födslotal på Jorden

Text: Redaktionen

Bild: TT

Uppskjuten semester problem i vården

Semsterskulden blir ett huvudbry för vården i höst. Personal som har fått sin semester uppskjuten skapar luckor i schemat, rapporterar Ekot som varit i kontakt med åtta regioner vars iva-vård belastats av covid-19. Utmaningen är att planera för ett osäkert flöde av covidpatienter samtdigt som det finns behov av att jobba med uppskjuten vård.

Utredare varnar för fusk med coronastöd

Det finns betydande risk för fusk med några av de ekonomiska stöd som tillkommit till följd av coronapandemin, säger utredaren och före detta rikspolischefen Stefan Strömberg till SVT. Hans uppgift är att se över hur fusk och brott kan förhindras. De stöd han syftar på den slopade karensdagen och den ersättning för sjuklönekostnader som arbetsgivare kan få.

Nio miljarder på jorden vid nästa sekelskifte

Vid nästa sekelskifte, om 80 år, kommer jordens befolkning att vara runt 8,8 miljarder, ungefär en miljard fler människor än i dag men drygt två miljarder färre än vad FN tidigare kommit fram till i sin prognos. Det framgår av en ny studie, publicerad i Lancet, som räknar med lägre födslotal (1,5) än de FN använt (1,8) i sina beräkningar, och som Dagens Nyheter och TT rapporterar om.

Hopp om migrationsöverenskommelse

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson hoppas lägga fram ett förslag på en migrationsöverenskommelse för EU i september. “Alla medlemsländer har visat ett ökat intresse att nå en kompromiss”, säger hon till SVT Nyheter.

DEBATT

“Ekonomin i våra länder kommer inte på fötter om resten av EU är i kris. Sverige och Danmark har tidigare spelat en konstruktiv roll i EU:s förändringsarbete och vi hoppas att så åter kan ske. Men då duger det inte att bara vara nej-sägare.” Fem nationalekonomer skriver på Svenska Dagbladets debattsida

“Ingen vill ha smittohärdar på järnvägen, hur punktliga de än skulle vara.” Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen läxar upp SJ.