Aktuellt / Inrikes

Tre svenska universitet bland världens 100 bästa

Tre svenska universitet kvalar in bland de 100 bästa i en ny rankning av världens universitet. Karolinska Institutet halkar dock ned sju platser jämfört med förra året.

Karolinska Institutet är ändå ett av de tre svenska universitet som finns med på en färsk lista från Academic Ranking of World Universities (ARWU), som lanserades av Jiao Tong-universitetet i Shanghai för 17 år sedan och sedan dess har rankat världens bästa universitet. Från fjolårets placering 38 har KI dock halkat ned till plats 45, erfar tidningen Dagens Medicin. 

Placeringen är dock högre än för tio år sedan, då KI i samma rankning hamnade på plats 50.

På den senaste listan i en annan känd universitetsrankning, Times Higher World Education World University Rankings hamnar KI dock på 41:a plats i världen.

De två andra svenska universiteten som tagit sig in på ARWU-listan - som bland annat baseras på citeringar, antalet publikationer i vetenskapliga tidskrifter och Nobelprisvinnare - är Stockholms universitet (plats 69) och Uppsala universitet (plats 77).

Toppen på listan domineras inte överraskande av brittiska och amerikanska institutioner, med amerikanska universitetet Harvard på första plats, Stanford på andra, och brittiska Cambridge University på tredje plats.

På fjärde och femte plats hamnar två amerikanska universitet: Massachusetts Institute of Technology (MIT) och University of California, Berkeley.

ARWU-rankningen är en av flera högt ansedda rankningar av världens universitet.

Professorer och forskare som Fokus tidigare har talat med har däremot framhållit en risk med att sådana och liknande rankningar gör att jakten på att exempelvis citeras blir den primära drivkraften.

»Någon kan ha skrivit en mycket bra artikel om ett område som ingen längre bryr sig om, medan de första artiklarna som skrivs inom ett fält ofta får de högsta citeringarna. Om du gör något bra, men inte marknadsför dig är chansen lägre att få citeringar«, sade Erik G Larsson, professor i kommunikationssystem vid Linköpings universitet, till Fokus. Detta i samband med den högskolerankning som Fokus presenterade i fjol, och som utgick från Ulf Sandströms, forskare och docent vid KTH, omdiskuterade metod, som framför allt utgick från sammanräkningar av publikationer och citeringar.

De mest citerade artiklarna behöver knappast vara de mest välskrivna, och att bara mäta ett universitets kvalitet utifrån forskares prestationer ger heller inte en heltäckande bild, har Erik G Larsson poängterat.

Vilket inte hindrade att han själv hamnade i topp inom sitt område bland mest citerade forskare.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera