Aktuellt / Ekonomi / Politik

Finansministern om budgeten 2021: »Det här är bra sossepolitik«

Trots skattesänkningar och sänkta arbetsgivaravgifter för unga, som finansminister varit kritisk mot, tyckte hon att den budget som presenterades i dag hade rätt fördelningsprofil och innehöll ”mycket sossepolitik”.

– Jag har läst de bedömare som säger att vi i S i budgetsamarbetet får betala ett högt pris för budgeten. Men det är nog dags att skriva om, för det här är bra fördelningspolitik och sossepolitik, förklarade finansminister Magdalena Andersson.

Det mesta var känt av nyheter i budgeten när Magdalena Andersson 08.30 inledde sin presentation av årets budget som ju genom Januariavtalet fyra partier står bakom: regeringspartierna S och MP och samarbetspartierna L och C.

Nytt i dag var att den höjda a-kassan behålls i två år. Finansminister drog exemplet med en 37–årig industribagare som genom detta för en höjd a-kassa från 14 135 kr till 16 558 kr per månad.

Höjningen i budgeten på 2 423 kr i månaden skulle till exempel komma den till del som fått se sin arbetsplats brinna upp och går ut i arbetslöshet, som de anställda på Polarbröd i Älvsbyn.

Finansminister framhöll att Sverige efter den mest akuta coronakrisen nu går in i en ny fas för den ekonomiska politiken.

– Det handlar om att återstarta svensk ekonomi. I budgeten finns mer än 100 miljarder för att jobba oss ur krisen, sa hon. Och med det sedvanliga tillägget: Det kan vi göra tack vare att vi sparat i ladorna under goda åren.

– Konjunkturbotten nåddes april och maj, sa Magdalena Andersson, och för i år tror hon på ett underskott i det finansiella sparande på -5,5 procent och -3,5 procent nästa år.

Statsskulden ökar från 35,2 procent till 42,6 procent. Men stabiliseras nästa år på 42,3 procent. Men finansministern påminde om att Sverige gick in i krisen med sjunde lägsta statsskulden i EU. Bara Estland, Bulgarien, Luxemburg, Tjeckien, Litauen och Danmark hade lägre statsskuld.

Regeringen gör nu också en mer optimistisk prognos om utvecklingen än tidigare. Tillväxten under 2021 blir 2,3 procentenheter starkare än man tidigare trott, och arbetslösheten 1,3 procentenheter lägre.

Det motsvarar 75 000 jobb som säkras eller tillkommer genom budgeten, sa Magdalena Andersson.

Budgeten innehåller 75 miljarder kronor i utgiftsökningar och 30 miljarder i skattesänkningar. Totalt alltså förändringar i balansen på 105 miljarder.

Andra inslag i budgeten:

  • Av de 11 miljarder till jobben, går en stor del till förlängd höjd a-kassa 2021 o 2022, men också 31 300 fler utbildningsplatser, fler nya vägar till nya jobb, som till exempel ett utvidgat körkortslån till 19-30-åringar.
  • I den gröna omställningen går 1,5–2 miljarder till att renovera äldre hyresrätter, kollektivtrafiken ska få två miljarder i extra pengar efter att i år ha fått ett tillskott på tre miljarder.
  • Välfärdssektorn fick i våras 12,5 miljarder i generella bidrag till kommuner och regioner, i budgeten tillkommer 10 miljarder i generella bidrag. Äldreomsorgen ska få 4 miljarder i tillskott under 2021 och assistansersättningen höjs med 3,5 procent. Totalt landar 42,8 miljarder mer i kommuner och regioner under 2021.
  • Polisen får långsiktigt mer pengar. Från 28,5 miljarder i år till 32,4 miljarder under 2022.
  • Pensionärerna som haft lägst pension får genom pensionstillägget upp till 600 kronor mer i månaden. Gapet mellan pensionärer och de som jobbar minskas genom höjt grundavdrag. Ensamstående med barn får höjt underhållsstöd, en ensamstående undersköterska med två barn får 375 kronor mer i månaden.
  • Försvaret får sitt ”största tillskottet sedan 50-talet” när anslagsnivån höjs med 40 procent till år 2025.
  • Företagsstödet byggs ut genom skattereduktion för de som gör investeringar. Arbetsgivaravgifterna för unga sänks under två år, vilket beräknas kosta 9 miljarder.
Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera