Från nagel i ögat på Putin till förgiftad med nervgift: »Kan tala med folket«

Text:

Bild: TT

Mitt på dagen en bittert köldbiten julafton 2011 klev en ung man upp på en scen på Sacharovavenyn i centrala Moskva.

Till skillnad från de tidigare talarna, en före detta minister från Putins kabinett, en folkkär författare och en chef för valkommissionen – som välkomnats med applåder av de över 100 000 demokratiaktivisterna, möttes den unge mannen av ett öronbedövande vrål. Han var den publiken  väntat på.

I folkhavet vajade flaggor och plakat. Några budskap syntes överallt: »Fria val«, »Enade Ryssland är skurkar« och »Putin får inte bli president på nytt«.

Aleksej Navalnyj var klädd i jeans, svart rock och grå halsduk. Han gick fram till mikrofonen:

– Jag kan se tillräckligt många människor här för att vi skulle kunna inta Kreml. Men vi är fredliga personer och kommer inte att göra det nu. Men om de här skurkarna och tjuvarna fortsätter att ljuga och stjäla från oss, kommer vi att ta tillbaka vad som tillhör oss med våra egna händer.

Jublet var ovationsartat. Många demonstranter bar vita band på sina ytterplagg. Precis som vid en nästan lika stor demonstration två veckor tidigare. Putin hade hånat banden. Påpekat att de påminde om kondomer.

– Putin är vår kondom, sa Navalnyj. Var är han? Kan ni se honom? Är han här? Nej, han är en schakal, feg och hal och det vet vi.

[caption id="attachment_645307" align="alignnone" width="991"] Aleksej Navalnyj.[/caption]

För de flesta denna dag var Navalnyj mest känd som bloggare. Men inte vilken som helst. Född 1976, uppväxt tio mil sydväst om Moskva med en ukrainsk far som var anställd i det militära brukade Aleksej Navalnyj tillbringa somrarna i Tjernobyl innan reaktorn havererade. Efter examen i juridik och ekonomi på universitet i Moskva började han för egna pengar 2007 köpa aktier i statliga företag som Gazprom, Rosneft, Transneft. Som minoritetsägare kunde Navalnyj begära ut konfidentiell information om företagens aktiviteter. Han upptäckte märkligheter, har han berättat, och skickade in sina fynd till tidningarna, men när de slutade att publicera dem gjorde han det själv i stället.

– Mina pengar försvann, och jag hade ju själv för lite pengar för att stämma bolagen. Så eftersom jag inte betraktade mina aktiviteter som privata började jag publicera dem på min blogg.

I november 2009 visade Navalnyj att en av Rysslands största banker, VTB, köpte oljeriggar från en kinesisk partner via en mellanhand, till en och en halv gånger marknadspriset. Och att värdet på förskingringen var över 150 miljoner dollar. Navalnyj vidarebefordrade dokumentationen till den ryska ekobrottsmyndigheten. Kort därpå kunde han avslöja att det ryska oljebolaget Transneft förskingrat sammanlagt över 4 miljarder dollar när man byggt en pipeline i östra Sibirien. Putin tvingades medge att ärendet måste granskas av åklagare.

Navalnyj tycktes inte drivas av att plocka abstrakta politiska poänger, utan av att försöka återupprätta det ryska folkets alltmer urvattnade frihet och rättigheter.

Han fick myndigheternas blickar på sig och fängslades efter de tidigare demonstrationerna hösten 2011. Upprinnelsen till dessa folkliga resningar var beskedet att Vladimir Putin, som lämnat posten som president 2008 till Dmitri Medvedev, skulle återta den 2012. Trots allts som stod i konstitutionen innebar det att Ryssland åter i praktiken var ett envälde. På scenen på Sacharovavenyn på julafton 2011, framför den enorma samlingen människor, fler än vid någon demonstration i Ryssland efter Sovjetunionens fall, tog Navalnyj fram en liten bok ur sin rockficka.

– Jag har läst den här, sa han. Den har titeln Den ryska konstitutionen. Och det står att den enda maktkällan i Ryssland är folket. Så jag vill inte höra de som säger att vi vädjar till myndigheterna. Vilka är det som har makten här?

– Det är vi, ropade åskådarna.

– Vilka är det som har makten här? ropade Navalnyj igen.

– Det är vi!

– Inte en enda röst till Vladimir Putin i presidentvalet, Ryssland ska aldrig mer tolerera korruption.

Men Putin blev med stor marginal president igen 2012 och året därpå greps Navalnyj, fick fem års fängelse i en dom som allmänt betraktades som politisk. Inför domstolen sa Navalnyj att han tillsammans med sina anhängare skulle fortsätta slåss »för att förstöra den feodala stat som byggs i Ryssland, där 83 procent av landets rikedomar ägs av en halv procent av befolkningen«.

Navalnyj frigavs oväntat efter fem månader och kandiderade i borgmästarvalet i Moskva. Utan tillgång till statlig tv blev han sensationell tvåa med 27 procent av rösterna, endast slagen av Putins kandidat Sergej Sobyanin. Lagarna mot den som kritiserade brister i staten skärptes ytterligare.

Dittills hade Putins kontrakt med folket gått ut på att ryssarna i utbyte mot inskränkningar i friheten fick mat på bordet, solresor och i bästa fall en bil, har förre pressrådet på svenska ambassaden i Moskva, journalisten Kalle Kniivilä, påpekat.  Men när medelklassen i Moskva också krävde en fungerande stat och rätten att fritt välja sina ledare, var de på villovägar. Demokrati ingick inte i Vladimir Putins plan.

– Så när Putin inte levererade ekonomisk tillväxt efter 2010 kom det nya sociala kontraktet i stället att handla om Rysslands storhet, säger Kalle Kniivilä.

Annekteringen av Krim 2014 ledde till uppslutning bakom makthavarna. Efter det blev demonstrationer mot de styrande sällsynta i Ryssland.

2017 publicerade Navalnyj bevis på att premiärminister Dmitrij Medvedev var insyltad i korruptionsaffärer i mångmiljardklassen. Människor gick på nytt ut på gatorna. Navalnyj attackerades av polis. Okända angripare attackerade honom vid två till fällen med frätande vätska. Navalnyj förlorade delar av synen efter det andra. Att han är Rysslands viktigaste oppositionspolitiker är otvetydigt, säger Kalle Kniivilä.

– Han har en förmåga att tala med folk på ett sätt som är ovanligt bland makthavare i Ryssland, och påminner en del om Boris Jeltsin på det sättet.

Var står han politiskt?

– Innan han blev känd uteslöts han ur det liberala oppositionspartiet Jabloko på grund av en flirt med nationalismen. Men han har utvecklats som politiker, blivit mer nyanserad, är mycket skicklig Hans mål är ett mer öppet och liberalt Ryssland. Hans popularitet vilar på hans arbete med att avslöja konkreta fall av maktmissbruk och korruption.

Den 20 augusti hördes Aleksej Navalnyj vråla i dödspanik på ett flygplan. Planet gick ner och Navalnyj fördes efter palaver med ryska poliser till ett sjukhus i Tyskland. Läkarna konstaterade att han var förgiftad med nervgiftet Novitjok. Den 8 september väcktes han ut koman. Läkarna säger att det är för tidigt att avgöra om han kommer att få långvariga skador.

LÄS OCKSÅ: Experten: Bara Putin kan rucka på diktaturregimen