Lars Stjernkvist tänkte avgå – redan 2013: »Dumt av mig att prata så informellt«

Text: Kristoffer Törnmalm

Foto: TT

Ett år före det så kallade ”supervalåret” 2014 besökte Stefan Löfven Norrköping. Målet för resan var en yrkesutbildning, där blivande svetsare fick ris och ros av den tidigare Hägglunds-medarbetaren Löfven. Lars Stjernkvist var också där och gav den ganska så färska S-ledaren stöd. När Löfven hade fullt upp med ungdomarna passade Stjernkvist på att småprata med Expressens utsände reporter.

Mitt i en mening avslöjade Stjernkvist, ett ständigt toppnamn i S-eden, att han skulle lämna politiken. Vilket så klart blev en nyhet i tidningen. Men när lokalmedierna fick nys om saken och konfronterade kommunens starke man, backade han. Förnekade allt.

– Jag ställer upp en mandatperiod till om jag blir nominerad. Uppgifterna om att jag skulle dra mig tillbaka från politiken stämmer alltså inte, sade Stjernkvist till SVT:s ”Östnytt”.

Det var jag som var den där Expressen-reportern, och undrar därför: kan vi lita på att du verkligen avgår den här gången?

– Det var sant det jag sa då, när vi träffades där. Det var dumt av mig att prata så informellt. Men jag var inställd på att göra annat sedan ville mitt parti annat. Det var andra kamrater som sa att jag borde sitta kvar och då tyckte jag själv att de hade en poäng, det fanns ett antal frågor som stod och vägde och jag behövde göra det jag kunde för att vrida dem rätt.

– Men nu har jag sagt det officiellt, jag har lämnat in avskedsansökan, säger Lars Stjernkvist och skrattar.

Men skärper snart till tonen:

– Akta dig för politiker som inte överväger att avgå. Om du som politiker aldrig gör det då har makten blivit målet.

LÄS OCKSÅ: S-profilen Lars Stjernkvist avgår

Kommer du att spela någon roll i partiet framöver eller är det dags att klippa sig och skaffa ett jobb?

– Jag ska faktiskt klippa mig, det är en början, det ska jag göra i eftermiddag. Och kanske är det dags att skaffa ett vanligt jobb. Men ska jag ha en roll i partiet? Jag har varit krönikör, andra gånger haft tunga politiska uppdrag, jag har hållit föreläsningar. Så länge som någon är beredd att lyssna så kommer jag att fortsätta med det; har man en gång fått det där i blodet så är det svårt att sluta, och har man inte blivit bitter och drivs av det så kan man göra nytta.

Finns det något ogjort du lämnar efter dig?

– När det har gällt integrationspolitiken så har jag också tänkt högt i olika sammanhang och där är jag självkritisk att vi inte klarat av att problematisera frågan som på andra områden. Nu har pendeln slagit över åt andra hållet, nu är det bara problem med invandringen. Det bekymrar mig och otroligt viktigt att hitta en politik som innehåller de nyanser som alla politik borde innehålla.

– Jag ledde en arbetsgrupp i Tiden och vill gärna fortsätta arbetet med att utforma en migrationspolitik som håller över tid. Jag borde ha gjort mer i den här frågan och jag borde ha gjort det bättre.

Till sist, som det brukar heta i Aftonbladet, vad önskar du dig helst av allt just nu?

– Jag har fått otroligt många reaktioner i dag – att avgå borde man göra oftare, det är det närmaste man kommer sin egen begravning – så just nu önskar jag mig att få sätta mig och läsa alla de kommentarerna.

***

FAKTA Lars Stjernkvist:

Född i Motala 1958. Han var riksdagsledamot 1991–1998 och Socialdemokraternas partisekreterare åren 1999–2004. Han har varit generaldirektör för Integrationsverket och därtill kommunalråd och (sedan 2010) kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.