Här är kandidaten som kan lösa LAS-knutar lagom till Lucia

Text: Andra Kammaren

Bild: TT (obs! montage!)

Det närmar sig deadline för las-förhandlingarna och det politiska Sverige sitter som på nålar inför slutbataljen. För att liva upp det hela ger vi oss på en spekulation om vad, och vem, som kommer härnäst.

Först tror vi att facken, även PTK, kommer att avvisa utredningen den 26 oktober. Allt annat vore en överraskning. Snacket i regeringskorridorerna är att statsminister Stefan Löfven lugnat de parter som står nära honom och påmint att det inte brinner så våldsamt i knutarna. Avgående vänsterledaren Jonas Sjöstedt har visserligen hotat med att regeringen bara har några veckor på sig, men få verkar tro att man skulle göra verklighet att misstroendehotet innan regeringen lämnar ett mer definitivt besked. Det särskilt när IF Metall och de andra industrifacken, kanske även Handels, verkar vara beredda till kompromiss. Till saken hör att LO:s styrelse och avtalsråd inte var eniga i förra fredagen. Men man bestämde sig för att ta ett enhälligt beslut eftersom en majoritet var emot.

När de där veckorna gått har Vänsterpartiet dessutom en ny partiledare, och Noshi Dadgostar har svarat på frågor om tidsperspektivet med ”i god tid innan en proposition läggs”.

För fackmannen Löfven innebär detta oceaner av tid. Så vi tror att han drar fram medlingskortet. Det behövs någon från arbetsgivarsidan och någon från sosseleden, någon som alla gillar. Som kan lösa hårt åtdragna fackknopar. Någon som varit med sedan tidernas begynnelse och är god vän med såväl arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som Kommunalbasen Tobias Baudin.

Vi tippar på Sture Nordh.

Nordh valdes 1983 till ordförande för SKTF. Endast 31 år gammal blev han en av de yngsta fackförbundsordförandena i Sverige någonsin. Därefter blev han statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet, utvecklingsdirektör på Arbetslivsinstitutet och sedermera ordförande på TCO.

[caption id="attachment_647344" align="alignnone" width="258"] Sture Nordh. Foto: TAM-arkiv[/caption]

När Sture Nord nämns skiner sossar i alla åldrar upp. De gamla minns visserligen hans tidiga år i den trotskistiska inbrytargruppen i SSU kring tidningen Offensiv.

Men Sture gjorde avbön. När Lars Engqvist som SSU-ledare kallade styrelsen till extramöte för att utesluta sju av de ledande personerna, kunde han meddela att en åttonde (Sture) helt hoppat av.

De yngre, karriäristerna, berättar andaktsfullt för varandra om sossen som vid flest tillfällen tackat nej till att bli statsråd: tre gånger i Stures fall, lyder sägnen.

Med Sture och en minst lika dignitär medlare på arbetsgivarsidan tror vi på en lösning lagom till lucia. Nja, säger folket på insidan, det är nog väl optimistiskt. Må så vara, men trogna läsare vet hur den här kammaren gillar sina historiska referenser, och vi drömmer om att få vara först med att vid sidan av JA och las få lansera ”Lös”: Luciaöverenskommelsen.

* * *

Apropå LO och lusse…

Så tar LO statsministern på orden och har ställt in sin årliga julfest. Beslutet bygger dock INTE på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

* * *

[caption id="attachment_647347" align="alignnone" width="527"] Statsministern (th). Chefen (tv). Skärmdump: Facebook[/caption]

Få Löfven att läsa dina tankar

Vi är inte ensamma om att tro på medling i las-frågan. En som gjort det och fått såväl politiker som fackfolk att läsa och begrunda är Allan Larsson, tidigare generaldirektör för Arbetsmarknadsstyrelsen, S-finansminister och en massa andra saker. Han har pläderat för sin sak via Facebook. Och när vi läste till slutet av inlägget upptäckte vi något avslöjande om statsministerns kommunikation med folket. Allan taggar in de politiker och journalister han tycker borde läsa inlägget. Men inte Stefan Löfven, utan ULLA Löfven, statsministerns fru.

[caption id="attachment_647333" align="alignnone" width="590"] Skärmdump: Facebook[/caption]

Så har ni något att säga Stefan: pinga Ulla.

Men se med fördel, till skillnad från Allan Larsson, till att tagga in henne med blålänk också.

* * *

Norsk novemberlösning?

Apropå Stefan Löfven så tilltar spekulationerna om det fanns annat än coronaskäl för S att flytta nästa års kongress från maj till november. Andra kammaren hör spekulationer om en så kallat norsk lösning, att kongressen utser en ny partiordförande men att Löfven är kvar som statsminister.

Det skulle ge en kommande statsministerkandidat chansen att åka runt i partiorganisationen, peppa och göra sig populär, och stärkas i media. Och inte minst – bygga inför valrörelsen.

Modellen har testats i norska Arbeiderpartiet, inte alltid som en succé, men då har det snarare berott på konkurrens om den ledande posten. Något av denna lösning fanns åren före valet 1994, då Mona Sahlin som partisekreterare skötte mycket av det utåtriktade och kompletterade Ingvar Carlsson.

Om det blir aktuellt återstår naturligtvis personfrågan. Aftonbladets Lena Mellin spekulerade i saken nyligen (fast notera att ursprungsartikel skrev i januari).

* * *

Alla dessa dagar…

Det kryllar av dagar som ska påminna om olika saker. Bageribranschen snodde 4 oktober mitt framför ögonen på de gamla löntagarfondsmotståndarna (stora demonstrationen mot fonderna genomfördes 4 oktober 1983) och gjorde det till kanelbullens dag. Och i onsdags var det skyddsombuden dag.

Om detta firades med en extra skyddsrond är obekant, men vi vet att i facken där många distansarbetar sker nu digitala skyddsronder. Distansarbetaren får slå på rätt visningsläge och svepa runt i hemmakontoret.

Fast en egen skyddsombudslåt som hyllning dagen till ära är inte illa.

* * *

Kärlekens vassa tunga flyttar

Carolin Dahlman lämnar som politisk redaktör för Kristanstadsbladet. Det sker med vad vi förmodar är en lättnadens suck från L:s Christer Nylander. Han är ordförande för stiftelsen Kristianstadspress som utser tidningens politiska redaktör. Och när Dahlman för två år sedan tog ställning för en Landskronalösning på regeringsfrågan, där liberaler inte räds att ta stöd av SD, rök de båda ihop.

Dahlman skrev:

”Liberalerna behöver ta av sig foliehatten och se att det bästa sättet att få igenom sin politik är att klistra ihop Alliansen igen och lägga fram förslag för ett friare Sverige.”

Svaret från Nylander var inte så lite raljant:

”Att påstå att någon har en foliehatt på sig används som bekant som ett mycket nedsättande begrepp för personer som tror på galna konspirationsteorier. Och jag inser nu att jag under lång tid låtit mig luras av en världsomspännande konspiration.”

Vad Dahlman ska göra nu har hon inte avslöjat. I sin karriär före KB jobbade på Timbro, Svenskt Näringsliv och pr-byrån Lotsen. Men också som kärlekscoach i Australien. Vi anar vilken geografiskt långväga comeback Christer Nylander hoppas på.

[caption id="attachment_647321" align="alignnone" width="263"] Christer Nylander ser kanske lite arg ut efter att ha läst Kristianstadsbladet? Foto: Riksdagen.[/caption]

* * *

Mysteriet med Gulan

I onsdags lämnade Gulan Avci sitt uppdrag som L:s arbetsmarknadspolitiska talesperson. Hon hoppade också av posten som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Att hon avgår fick många liberaler att höja på ögonbrynen. Gulan har hela tiden varit Team Nyamko. Hon stödde Sabuni till partiledarposten, har varit en tydlig kritiker till Januariavtalet och sitter i L:s partiledning. Det är även hon som har skött partiets förhandlingar i de känsliga las-förhandlingarna.

Avci har än så länge inte låtit sig intervjuas om varför hon avgår. Det har fått de interna spekulationerna att avlösa varandra. Nyamko Sabuni har sagt att den omtvistade las-utredningens förslag ska bli lag, om inte arbetsmarknadens parter kommer överens. På den punkten har hon varit benhård, något kritikerna hävdar beror på att partiledaren identifierat en väg ur avtalet hon avskyr.

Men kanske har hon tappat Avci på vägen, lyder skvallret.

– Hon har jobbat nära regeringen och Centern och har väl sett att vi får ut mycket ur Januariavtalet, så det sägs att hon blivit mer vänligt inställd till avtalet, säger en L-källa.

En centralt placerad liberalpartist styrker tesen och säger att Avci och Sabuni inte är överens om vägen framåt. Men partiets kommunikationsavdelning hänvisar kort och gott till "hög arbetsbelastning".

Vi håller det inte för omöjligt att sakerna samverkar. Posten som las-krossare i L är ingen dans på rosor, med såväl arbetsmarknadens parter som journalister som ständigt passar på en. Och går man samtidigt på kollisionskurs med sin partiledare så är det inte orimligt att det till slut blir för mycket.

Partiet meddelar att Gulan Avci får nya uppgifter i Skatteutskottet. Nog ett klokt val. Som Fokus skrivit tidigare lär skattereformen i JA nämligen inte bli klar den här mandatperioden. Om ens nästa.

* * *

Vi hörde..

...att Nyamko Sabuni ska ha tillrättavisats av de sina. I interna diskussioner ska L-ledaren dels ha fått mothugg när hon hävdat att las är en omodern skapelse från 70-talet som ingen längre vill ha. Dels ska hon ha stött på patrull när hon påstått att Liberalerna motsatt sig det första utkastet av Januariavtalet då det innehöll för lite arbetsrätt.

– Hon försöker utmåla det som att arbetsrätten är så viktigt för Liberalerna att det är värt att åka ur riksdagen för, men så är det inte, säger en källa.

[caption id="attachment_564584" align="alignnone" width="384"] Juno Blom, partisekreterare L. Foto: TT[/caption]

Det ryktas också att partisekreteraren Juno Blom inte alls trivs med posten som partisekreterare L. Hon hade en kort politisk karriär som föregick utnämningen, hon kom in i riksdagen 2018. Dessförinnan var hon nationell samordnare mot hedersförtryck. Att hålla samman styrkorna i det erkänt kluvna partiet är ingen lätt uppgift, speciellt inte när de det parti som har lägst opinionsstöd och sämst ekonomi.

* * *

Falling down...

Bara två procent ur-liberaler

De liberalpartister som förespråkat att L till och med skulle sätta sig i regering bör komma ihåg att L/FP alltid straffats i regeringsställning, påminde partiveteranen Olle Wästberg nyligen i partiet tidning Nu:

”De undersökningar som gjorts om partiernas lojala väljare visar att FP/L har den allra minsta lojala kärnan, endast 2 procent.  Det bidrar till vad som framgår av diagrammet: Att det liberala partiet har missgynnats av samtliga val där man suttit i regering.

Det har att göra med att så många av väljarna tycker att de utan att ändra sig kan rösta på ett annat parti. I och med att man regerar tillsammans, mest tydligt med Alliansen, skapas ett gemensamt tak och väljarna anser att de fritt kan röra sig under taket.

Under de senaste 88 åren har det varit socialdemokratiska statsministrar 71 år. Det gör att ”växling vid makten” är något som känns viktigt för många väljare. Det medför att oklarheter i regeringsfrågan har skadat FP: Det gällde under Gunnar Helén, men också när Ola Ullsten och Bengt Westerberg förespråkade regeringssamverkan med socialdemokraterna”.

* * *

Ingen vill ha Reinfeldt

Först var det hans eget parti, Moderaterna, som tog avstånd från den tidigare statsministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt. Nu är det fotbollsklubben han håller kär. Fredrik Reinfeldt ville ta plats i klubbens styrelse och sa till Sportexpressen:

– Jag är en föreningsmänniska med gedigen erfarenhet av föreningsliv. Jag har stor internationell erfarenhet, jag har mycket beslutskraft och har länge varit med i föreningar och organisationer där jag vet om att hålla ordning på ekonomi. Det finns flera saker jag kan bidra med.

Men Östermalmsklubben, som han väl förärat med sina besök sedan Bohmans tid, sa nej. Trots föreningserfarenhet och ekonomikunnande. Varför? Vi lyssnade med initierade Djurgårdensupportrar och fick höra en förklaring i åtminstone två delar. För det första har klubben glidit på en härlig guldvåg sedan SM-guldet i fjol, och tycker sig inte behöva en gammal statsminister som ska stjäla rampljuset. För det andra är nobben ett sätt att ge tillbaka för gammal ost.

2013 avgick Djurgårdsduon Magnus Pehrsson och Tommy Jacobsson efter vad som beskrevs som hot från supportrar. En flyförbannad statsminister kallade till pressträff. De politiska reportrarna tog sig förvirrade till Rosenbad och ställdes inför en Reinfeldt som var så upprörd att han hade svårt att tala i sammanhängande meningar.

Han tyckte att alla supportar skulle ställa sig upp och markera gemensamt att man inte accepterar hot och våld.

– Rättsväsendet måste hitta personerna som gör detta. Jag är helt övertygad om att när hot inte leder till reaktioner och konsekvenser så leder det samhället i fel riktning.

Det fick tydligen resten av klubbens hängivna supportrar att känna sig utpekade. Där stod de utan tränare och ordförande, och så blev de uppläxade av statsministern.

Minnet sägs vara kort, det gäller inte för fotbollens mest inbitna.

* * *

Apropå Djurgården och politiken..

..så är det ett lag som lockar till sig supportrar från alla politikens olika hörn. Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron är utropare på matcherna, föregångare var Dan Svanell, mångårig pressekreterare S, Anders Ygeman är återkommande i publiken precis som Fredrik Reinfeldt och Lars Ohly.

Så här i efterhand tycker en del i klubben att berättelsen har blivit att högermannen Reinfeldt och ex-kommunisten Ohly närmast umgicks via fotbollen. Men knappast, enligt våra källor har de båda synts ihop en gång – på bortaläktaren i Kalmar 2010. Båda sittandes, ett par rader från varandra.

Idrott förenar, men inom rimlighetens gränser.

* * *

Men i pr-podden fick Reinfeldt plats

* * *

Sahlin bygger ny maktposition

Sahlin bygger nu en ny maktposition som ordförande i Farsta Fagersjös S-förening.

Ja, Moa Sahlin alltså. Även om det bara är en bokstav från den mer kända Mona Sahlin. Sahlin tillhör också aktivisterna i S-föreningen Reformisterna, som lärt sig av tidigare fraktionsverksamhet i rörelsen (se ovan om Offensiv!) och lusläst stadgarna för att hålla sig inom rörelseramarna.

[caption id="attachment_647327" align="alignnone" width="437"] Moa Sahlin med namn med anor eldar på i Reformisternas S-kongressförberedelser. Foto: Skärmdump Youtube[/caption]

* * *

”Kicki-Festis” i Littorinlådor

En läsare noterar förra veckans bild på Sven Otto Littorin och skriver: ”Tockna rödvinsdunkar som Littorin släpar hem på elsparken kallas allmänt ”Kicki-Festis” i min förort”.

Och förorten är, kan vi avslöja, är Björkhagen i södra Stockholm. Inte Littorintrakter direkt…

* * *

Jobbanbud för f d fackbas

Vi noterar att Annelie Nordström, f d ordförande för Kommunal, har fått ett jobberbjudande:

”Hösten 2018 och vintern 2019 sökte jag jobb och anmälde mig på många jobbsökar-sajter med mitt CV. I dag erbjöd sajten Monster att jag skulle söka tjänsten som nationell HR ombudsman på Sverigedemokraterna ”, skriver hon på Facebook.

All ära till bra algoritmer. Men de flesta av dem är rätt kassa, uppenbarligen..

* * *

Andra Kammaren tipsar:

Nya HBO-serien Roadkill vars första avsnitt nu finns att se. Peter Laurence (Hugh Laurie) är populär transportminister i den konservativa brittiska regeringen. Han väntar på större uppgifter, och premiärministern antyder att han ska få det, men har han lik i garderoben? Han klarar sig ur den första knipan – men finns det mer? Lovande första avsnitt och given för alla politiska nördar och de som älskar brittiska serier.

* * *

Diggy-Loo, diggy-ley, när jag tabbade mig

Vi noterar också att Richard snott symbolen från en annan musikant, Tom Robinson, som skickade med symbolen som stencil till första skivan. Dess hit var "2-4-6-8 Motorway", men vi minns att han hade en bra spridning också med "Glad to be gay".

* * *

[caption id="attachment_647326" align="alignnone" width="611"] Inget högskoleprov, men en f d utbildningsminister (Carl Tham) som förhör sig om det politiska läget med Reformisterna på deras höstkonferens (med Lawen Redar i mitten). [/caption]

Smartast i politiken? 

Expressen har kolla resultaten från högskoleprovet för några av de mest kända politikerna. För några är det upplyftande läsning, för några lite mer skämmigt.

Här är högst och lägst:

De fick 2,0 d v s maxpoäng:

Maria Wetterstrand, f d språkrör MP

Gustav Fridolin, f d språkrör MP

Ali Esbati, riksdagsledamot V

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson C

Gabriel Wikström, f d socialminister S

Johan Danielsson, Europaparlamentariker S

De hamnade på jumboplats (0,3 i poäng)

Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson S

Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson V

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_647329" align="alignnone" width="531"] Robert M La Follette, oberoende amerikansk presidentkandidat 1924, och Sandro Scocco, chefsekonom Arenagruppen.[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]