Aktuellt / Veckans bråk

Veckans bråk: Cissi Wallin och Gardet

Minns ni Gardet? Nu stormar det kring sajten igen. Fast det är främst kring internkommunikationen än texterna.

Den radikalfeministiska plattformen som frontades av journalisten Cissi Wallin fick stort genomslag i medierna när den lanserades förra våren. Svenska medier är för fega, sa Cissi Wallin i intervjuerna om plattformen och proklamerade att Gardet skulle namnpublicera oftare och ha en modigare ton än etablerade medier.

Sedan dess har tonläget visserligen varit högt, men snarare i internkommunikationen än i texterna på sajten. Många av grundarna har bråkat med varandra och sajtens ansvarige utgivare Kajjan Andersson lämnade efter en konflikt redan fyra månader efter lanseringen. Sedan dess har det bråkats mer eller mindre konstant.  Nu har tonläget och anklagelserna nått en ny nivå.

Lite bakgrund: Både Gardet och Cissi Wallin har anklagats för att vara transfobiska, men har konsekvent viftat bort anklagelserna. Efter en text där artikelförfattaren menar att transaktivister försöker kontrollera hennes tankar på ett sätt som påminner om Orwells 1984 ökade kritiken från flera håll, men debatten fördes ändå främst i olika kommentarsfält på sociala medier och inte i tidningsspalterna.

Men när podcasten Haveristerna avslöjade att textförfattaren varit aktiv på ett svenskt nazistiskt forum för tio år sedan gick tonläget från uppskruvat till maniskt. Avslöjandet följdes upp av hbtq-sajten QX, som bekräftade att artikelförfattaren fanns med i en läckt databas över forumets medlemmar. Användaren hade bland annat skrattat åt skämt om förintelseförnekare och ondgjort sig över att judar har stor makt över Hollywood.

Gardetskribenten dementerar att hon är nazist. Wallin är på skribentens sida och säger att hon lämnat en trovärdig förklaring till att konton kopplade till henne har postat inlägg på nazistiska forum.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera