Emma Wiesner ersätter Federley – när tar hon sikte på partiledarposten?

Text:

Bild: Ylva Sundgren

Du måste tro mig, det var faktiskt fint här förut.

Emma Wiesner ursäktar sig när hon öppnar dörren till hemmet i Älvsjö, Stockholm, och gör liknelsen med att huset i dagsläget ser ut som ett dödsbo. 50-talsvillan är tömd på bohaget, sånär som på ett antal flyttkartonger. En kompis som ska flytta in har försökt liva upp stämningen med en soffa och en krukväxt. Emma Wiesner är på språng – dagen efter ska hon bila ner till Bryssel.

– Med en laddhybrid, en elbil var tyvärr väldigt svår att få tag på. Det kommer att ta ett tag att komma fram.

Emma Wiesner, 28 år, blir när hon anländer till Bryssel Sveriges yngsta EU-parlamentariker. Hon efterträder centerpartistiska kollegan Fredrick Federley, som lämnade sina politiska uppdrag i december. Flera medier hade då avslöjat att Federley levde med en person som var dömd för sexualbrott mot barn. Relativt snabbt stod det klart att det blir Emma Wiesner som tar över Federleys plats i Bryssel.

Var det så här du hade tänkt dig att komma in i EU-parlamentet?

– Det har varit väldigt omtumlande. Fred­rick är en skicklig och duktig politiker. Men nej, det är klart att det inte var de här omständigheterna jag tänkt mig.

Emma Wiesner säger att hon hade sett fram emot att jobba med Fredrick Federley. Ett tag såg det ut som att det skulle bli så. I Europaparlamentsvalet 2019 var Emma Wiesner tredje namn på Centerpartiets lista. Hon föll dock strax under personvalsspärren på 5 procent, med 4,62 procent av de kryssade rösterna. Parlamentsplatsen gick i stället till andranamnet på listan, Abir Al-Sahlani, som fick 1,42 procent av personvalsrösterna.

– Jättetråkigt, jag hade satsat allt liksom. Jag hade en underdogkänsla hela valrörelsen fram till de sista två veckorna, då det kändes som att det lossnade. Då var jag inställd på att det var det här jag ville göra. Det var tungt att ladda om, säger hon.

Uppvuxen i teknikstaden Västerås och utbildad till energiingenjör säger Emma Wiesner själv att hon alltid pendlat mellan politik och teknik. Sweco och Svenskt Näringsliv står på meritförteckningen. Batteritillverkaren Northvolt hamnade hon hos efter EU-valet. Politiskt har hon varit engagerad i Centerpartiets ungdomsförbund och Centerstudenterna. Ändå säger Emma Wiesner själv att hon var i princip okänd inom Centerpartiet fram till relativt nyligen. Hon hade hunnit lämna C-studenternas förbundsstyrelse våren 2018 innan hon några månader senare bestämde sig för att kandidera till Europaparlamentet.

– Jag hade tänkt att jag skulle stå på plats 17, 18, kanske. Signalera att man är en person som bryr sig om EU-frågor och är aktiv i klimatarbete. Flagga för att man finns.

Hur går man från en tänkt plats 17 till att bli tredjenamn på Centerpartiets lista? Ursprungsplanen var att bistå en annan kandidat, men det ändrades när Emma Wiesner insåg att C inte hade »någon naturlig bärare av klimatfrågan i EU-valet«. Då tog hon på sig uppgiften själv, och drivkraften gick uppenbarligen hem hos valberedningen. Personer som arbetat nära Emma Wiesner säger att hon har en ingenjörspersonlighet, att hon tar sig an en fråga på ett väldigt strukturerat vis, samtidigt som hon är ytterst social. En insatt person beskriver hur hon reste »land och rike runt« under EU-valet för att synliggöra sig själv och hjärtefrågan hos Centerväljarna.

Och hjärtefrågan är klimatet, det blir tydligt när man pratar med Emma Wiesner. Hon återkommer flera gånger till att Europa behöver ställa om sitt energisy­stem. Där Sverige i dag har ett nästan fossilfritt elsystem drivs hela Europa i snitt fortfarande till 73 procent av fossil energi.

– Tänk på hur illa det är i andra länder om 73 är medelvärdet. Miljöpolitiken i riksdagen är viktig, men ska man göra skillnad för klimatet är det EU-politik som gäller. Därför vill jag in på den nivån.

Ett tag i ungdomen övervägde Emma Wiesner att gå med i Miljöpartiet.

– Men efter två veckor insåg jag att jag också är liberal. Jag tror på att individen står i centrum och jag är teknikoptimist. Miljöpartiet är alltid »glaset är halvtomt« och mer piska i stället för morot. Vi måste sluta resa, hela den biten.

Är MP för alarmistiskt?

– Jag tror att man behöver vara alarmistisk i klimatfrågan. Men frågan är om man är teknikpositiv eller tekniknegativ. Om företag kan komma med idéer och lösningar eller om det är staten som ska komma in och rädda oss från företagen? Där tror jag på det första, säger Emma Wiesner.

Ingenjörsbakgrunden gör att hon vågar nörda ner sig i teknisk lagstiftning där andra EU-parlamentariker kanske viker undan, säger hon. Till exempel när ett integrerat energinät diskuteras, eftersom frågan upplevs som träig. Hur man ska kunna överföra el mellan medlemsländer.

– Elsystemet mår bättre av ett större område. När vinden inte blåser och solen inte skiner på ett ställe kommer det att blåsa eller skina någon annanstans.

– Man brukar prata om Europas fyra friheter, där borde energi vara det nästa stora. Men det är ganska tekniska frågor som inte är de sexigaste.

Som nybliven EU-parlamentariker ärver hon platserna i Fredrick Federleys utskott: bland annat utskottet för miljö, hälsa och livsmedelssäkerhet; utskottet för jordbruk och landsbygd; och utskottet för industrifrågor, forskning och energi. Emma Wiesner säger att hon har mycket att bidra med.

– Det är klart att jag som energiingenjör går i gång mycket på energifrågan, men jag känner också ett stort ansvar i de andra utskotten. Som politiker måste jag kunna svara på allt.

I flera intervjuer har Emma Wiesner sagt att hon inte är politiker, i alla fall var hon inte det förrän nu. Hur ser då hennes politiska bana ut framöver? Från okänd till plats tre på partiets lista, till nybliven Europaparlamentariker. I C-kretsar pratas det om att hon är ett framtidsnamn.

– Den dagen Annie bestämmer att hon inte är kvar ligger Emma inte dåligt till om man säger så, säger en källa till Fokus.

Partiledarspekulationer får stå för dem som gör dem, svarar Emma Wiesner. Hennes fokus nu är att komma in i Europaparlamentarikerrollen.

– Klart är att jag bryr mig mycket om klimat- och energifrågor. Sedan vart det tar mig internt om några år, det får vi se.

***

Namn: Emma Wiesner

Ålder: 28 år.

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Bor: I Stockholm och snart även i en lägenhet ett stenkast från parlamentet i Bryssel

Utbildning: Civilingenjör inom energi.

Karriär inom C: Tidigare aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund och Centerstudenter samt vice ordförande i Stockholms stads distrikt.

Aktuell: Efterträder Fredrick Federley i Europa­parlamentet