Nya språkröret Märta Stenevi vill bekämpa ojämlikheten

Text: Författare

Bild: TT

Valberedningen fick igenom sitt förslag och en majoritet ställde sig bakom Stenevi av de fyra slutkandidaterna till MP-språkrör.

En utgång som nog också kan glädja Stefan Löfven. Märta Stenevi har suttit i styren i både Region Skåne och Malmö stad ihop med S. Flera av de andra kandidaterna hade kunnat tänkas ställa mer ultimativa krav i regeringssamarbetet, både inom miljö- och kilmatområdet och migrationspolitiken.

Av det som det nya språkröret sa inför och efter valet framstår som tydligast att hon prioriterar jämlikhets- och rättvisefrågorna.

Hon vill slåss för ett jämlikt och hållbart samhälle, förklarade hon.

– Miljöpartiets främsta uppdrag bromsa klimatförändringarna. Men ingen ska behöva välja mellan klimat och rättvisa. Ingen ska behöva hamna utanför trygghetssystemen, sa Märta Stenevi i sitt tacktal på den digitala kongressen.

Stefan Löfven hyllade i ett tecktal de avgående MP-språkröret Isabella Lövin.

– Du och ditt parti har gjort Sverige grönare, och bidragit till att Sverige är på god väg mot att bli världens första fossilfria välfärdsland, sa Löfven.

Isabella Lövin har varit en lagspelare i S-MP-samarbetet och stundtals internt beskrivits som lika mycket S i sina åsikter som S-statssråden.

De tre andra kandidaterna hade nog alla var för sig bedömts ge en mer osäker framtid för S-MP-samarbetet.

Märta Stenevi har gjort en snabb karriär i sitt parti. Hon beskrev själv hur hon bara för åtta år sedan gick på sitt första medlemsmöte i partiet. Efter valet 2014 kom hon in som regionråd i Skåne, och kom 2016 in som kommunalråd i Malmö stad där hon tog över stadsbyggnadsfrågorna från Karolina Skoog som då blev miljöminister.

Efter valet 2018 har S i Malmö samarbetat med Liberalerna, men 2019 valdes Stenevi till MP.s partisekreterare.

Betoningen av rättvise och jämlikhetsfrågorna kan också vara strategiskt gentemot S. Det jäser i frågorna i S-leden eftersom många tycker att många punkter i Januariavtalet har en tydlig prägel mot motsatsen, som till exempel borttagandet av värnskatten.

I veckan presenterade Katalys en omfattade skrift om hur ojämlikheten ökat i Sverige, även under S och S-MP:s regeringsår.

Det finns ett starkt tryck i frågan, och det har uppenbarligen Märta Stenvi insett.

Miljöpartisterna har varit de minst uthålliga sett till enskilda statsråd. 7 av 18 som lämnat regeringen sedan 2014 är miljöpartister. Fullföljs sammansättningen ska nu två miljöpartister in i regeringen, efter Isabella Lövin och Peter Eriksson.

Att Stenevi tar en av platserna anses som givet. Vilken?

– Jag är precis vald till språkrör. Det får vi komma tillbaka till så fort som möjligt, svarade hon på frågan.

***

Resultatet av språkrörsvalet:

Märta Stenevi142 röster

Rebecka Le Moine54 röster

Elin Söderberg44 röster

Annika Hirvonen25 röster

 

MP-ministarar som lämnat regeringen: Peter Eriksson, Isabella Lövin, Gustav Fridolin, Åsa Romson, Karolina Skoog, Mehmet Kaplan, Alice Bah Kuhnke

Kvar: Åsa Lindhagen, Per Bolund, Amanda Lind