Ekonomi / Utrikes

Reddit – hemsidan som välter Wall Street

Användare på internetforumet Reddit har drivit upp aktien Gamestop med 700 procent och skrämt livet ur Wall Street. Vad är det som pågår?

Historien om hur användare på Reddit drev upp priserna på Gamestop är väldokumenterad nu. Småsparare på det halvanarkistiska och kaotiska börsforumet /r/wallstreetbets har tillsammans identifierat några aktier som de själva ansett vara undervärderade på grund av helt utdaterade affärsmodeller eller låg efterfrågan.

TV-spelskedjan Gamestop har länge varit sedd som en usel investering på börsen. Tiden har sprungit ifrån företaget och knappt någon köper längre fysiska tv-spel i butik. Butiken var en en mellanhand i en kedja som nuförtiden rationaliserats bort av både tv-spelare och av spelföretagen.

Det här har hedgefonder noterat och därför köpt in sig tungt på att blanka aktien, alltså spela på att aktien kommer att fortsätta tappa i värde.

Men användaren tänkte tvärtom. Han ansåg att aktien var värd mycket mer än vad den såldes för och satsade 50 000 dollar på aktien innan han tog en skärmdump och postade bilden på Reddits underforum Wallstreetbets. Det började trögt. Resultatet efter Q2-rapporten beskrev han som en ”tjernobylupplevelse”. Q3 var resultatet ännu sämre, men han köpte på sig ännu mer aktier i stället för att sälja av innehavet.

Användarna på forumet hånade honom. De förstod inte hur han tänkte och svarade på posten med en typisk jargong för flödet.

”Åh nej mitt barn vad håller du på med”, skriver användaren OKGenxer. ”Du är bög, kompis”, svarar Cumflakess. ”Varför gör du så här?”, skriver Philosocio.

Deepfuckingvalue svarar med en gif på ett barn som säger ”varför skulle jag inte göra så här?”

Ett drygt år senare har han och forumet fått en fanatisk följarskara. Deepfuckingvalue fick rätt, aktien stack iväg och han blev mångmiljonär på kuppen. Den 27 januari i år visade han att han nu sitter på ett innehav värt 47 miljoner dollar. Hedgefonderna som blankat aktien har fått panik och köper nu på sig ännu mer av aktien för att täcka sin förlust, vilket tillsammans med att ännu fler småsparare försöker göra sig en hacka på aktien innebär att Gamestop rusar på börsen.

I dag onsdag har den handlats för 450 dollar innan öppning i USA. Bedömare varnar för en bubbla, experter i Sverige tycker att utvecklingen är otäck eftersom förtroendet för börsen rubbas men användarna på wallstreetbets och Reddit kunde inte bry sig mindre. Här har man i flera år skrutit om sina stora vinster på börsen, men också hyllats om man vågat ta stora risker och förlorat allt. Men nu har man hittat ett sätt att kapitalisera bredare på marknaden. Sajten har riktat in sig på företag som köpt optioner på företag som gått dåligt. Etsys, Maicys, Blackberry och Nokia är några andra exempel. Användarna - ofta unga småsparare som sedan tidigare haft låg tilltro till marknaden efter att ha vuxit upp efter finanskraschen 2008 - går in med allt från ett par tusenlappar till hundratusentals kronor och ser till att aktierna inte faller genom att fortsätta lasta in pengar i företaget.

Gamestop är religionen och Deepfuckingvalue är profeten på wallstreetbets. Det har gått så långt att entreprenörer som Sam Altman och Elon Musk är med på tåget.

”Det har aldrig handlat om vänstern mot högern. Det har alltid varit rika mot fattiga. Det är ett klasskrig och nu slåss vi tillbaka”, skriver Music_Decent. ”Gamestonk!” twittrade Elon Musk. De övertända användarna på Reddit såg inlägget från miljarären, firade på forumet och handeln ökade ännu mer.

Oron bland institutionerna bredde ut sig.

– Jag tycker det är ganska otäckt att småsparare kan påverka marknaden på det här sättet. Det här ifrågasätter ju hur hela börsmarknaden fungerar, säger Mohammed Salih på Aktiespararna till SVT.

Men det här är inte en artikel om Gamestop, utan om Reddit. Sajten som användes för att mobilisera Trump till makten 2016 och som nu gör vissa till mångmiljonärer och hedgeonder till miljardförlorare.

Qanonrörelsen i upplösning efter uteblivet massgripande vid Vita huset 

När Kapitolium stormades för två veckor sedan kunde planer för vad som kunde hända avslöjas på internetforum. Ett av dessa, Patriots.win, är ett forum för Trumpsupportrar och följade av Q-konspirationen som i korthet går ut på att Donald Trump är den enda garanten mot att ett satanistiskt pedofilnätverk med medlemmar i den innersta amerikanska staten. Forumet är hetsigt, användarna extremt aktiva och tonläget högt. Hot mot meningsmotståndare är vanligt. Smädelser och attacker likaså. Humorn är banal och man använder ofta forumet för att organisera aktioner online genom att storma andra forum och ta över diskussioner eller genom att hänga ut folk som tycker annorlunda.

Patriots.win fanns inte för ett halvår sedan. Innan dess låg forumet på hemsidan reddit och hette The_Donald. Hemsidan är världens 18 största enligt analysföretaget Alexa. I USA är den åttonde störst med 1,2 miljarder besök per dag. Sajten har fler besökare än twitter, CNN och Ebay och själva kallar de sig för ”internets startsida”.

Formatet är ganska konventionellt. Mängder av material postas i hundratusentals olika underforum varje dag. Det finns ett om svensk politik, ett om discgolf och ett om allsvenskan. Ett där konservativa amerikaner pratar med varandra, ett där liberalerna hänger och ett där politik i allmänhet avhandlas. Det material som uppskattas kan användare rösta upp och fler röster innebär att fler kommer att se vad som postats. Det mest postade materialet varje dag samlas på /r/all, där allt material samlas i ett oändligt flöde medan dåligt material med få röster sorteras ut. Engagemang lockar mer engagemang.

Men innan The_Donald till slut stängdes av Reddit hade de vid flera tillfällen tagit över /r/all. Rastiska glåpord mot minoriteter varvades med pedofilanklagelser mot Demokrater. Hyllningar av Trump växlades med attacker på andra ”cucks”, ett nedsättande ord som betyder att man är en man som gillar att se sin fru ha sex med andra män. Trollnätverk och botar såg till att materialet spreds oförtjänt mycket. Det tillsammans med rasismen innebar att forumet The_Donald till slut stängdes.

De flesta underforumen är helt normala. Men ganska ofta bestämmer de sig för att mobilisera i något helt meningslöst. 2016 röstade användare på sajten fram ”Boaty McBoatFace” som nytt namn på en ny brittisk undervattensfarkost och samma år fick ”Deez Nuts” (dessa bollar, reds anm.” åtta procent i en opinionsundersökning inför valet 2016. ibland harmlöst och alltid meningslöst, men ibland går det illa. Efter bombattentatet mot Boston Marathon 2013 pekade användare ut helt fel person som gärningsman, vilket ledde till att den utpekade 22-åringen tog livet av sig. The_Donald var något nytt. Då kapitaliserade en presidentkandidat på en kaotisk energi som bildades via en sajt där ägarna till en början var yttrandefrihetsfundamentalister men där man nu började få reella problem på grund av den. Alla borttagna inlägg var enligt motståndarna ett kvitto på en censur och tonläget var inte olikt det som nu hörs efter att Donald Trump stängts av från Twitter.

För första gången användes sajten för att mobilisera i stor skala. Då var udden riktad mot Hillary Clinton och kraften (tillsammans med botnätverk) bidrog till att Trump vann valet 2016.

Nu riktas udden mot aktiemarknaden. Enligt alla bedömare borde aktierna rasa, men än har det inte hänt. Samtidigt har hedgefonder gjort miljardförluster. På forumet pratas det om att det här är en revansch, ett sätt för småsparare att både bli rika och hämnas på storbankerna och wall street som tjänat pengar under samma år som collageungdomar skuldsatt sig. Kritikerna menar å sin sida att det snarare att handlandet sprider en osäkerhet och oro på marknaden. Klart är i alla fall att användarna har stöd av både Demokraternas AElizabeth Warren och Trumps gamla pressekreterare Antonio Scaramucci.

— Det verkar som att människor tar mycket större risker än de har råd med, och det oroar mig, säger en av moderatorerna på Wallstreetbets till sajten The Hill.

Fokus har sökt moderatorerna bakom Wallstreetbets.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera