Här är knepen för att skriva en politisk bästsäljare

Text: Andra Kammaren

Bild: TT

 

[caption id="attachment_652318" align="alignnone" width="720"] Louise Penny och Hillary Clinton slår sig ihop och skriver politisk thriller. När ska svenska politiker hoppa på trenden med en kombo politiker och bestseller-författare?[/caption]

Hillary Clinton samarbetar nu med kanadensiska deckarförfattaren och vännen Louise Penny för att skriva en ”internationell politisk thriller” som ska heta ”State of Terror”.

Hon blir därmed andra deckarförfattaren i presidentfamiljen. Bill Clinton skrev ”Presidenten är försvunnen” ihop med bestsellerförfattaren James Patterson som kom 2018, och ytterligare en är på gång ”Presidentens dotter”, om en kidnappning av presidentens dotter.

Man kan tänka sig att det i Hillarys bok blir en del självupplevt. För det lär handla om en ny utrikesminister som börja arbeta för en president som en gång var hennes rival.

Hillary Clintons första bokavtal för memoarerna ”Hard Choices” rapporterades vara värt 14 miljoner dollar. Bara en aning mindre än Bill Clintons bokavtal för memoarerna ”My life” som ska ha gett 15 miljoner dollar.

Småpotatis dock, jämfört med Barack och Michelle Obamas bokavtal som sammantaget ska ha varit på 60 miljoner dollar.

Andra Kammaren har tidigare skrivit om svenska politikers oftast obesvarade, ibland inte, kärlek till deckargenren.

Men varför inte göra som Clintons och koppla in en medförfattare? Här är några samarbeten vi skulle vilja se:

1) Jonas Jonasson och Ebba Busch: ”Åttioettåringen som steg ut genom fönstret och tänkte om”

En äldre man, här kallad Esbjörn, stiger genom fönstret ur sitt rätt förfallna hus och återfinns först när han infinner sig på skakiga ben i Uppsala tingsrätt. Varning för starka skogsscener! (Något samarbete med Jan Guillou förefaller däremot inte aktuellt)

2) David Lagercrantz och Lena Hallengren: ”Det som inte dödar oss: den tredje coronavågen”

Lisbet Salander kopplas in på uppdraget att hitta en nationell smittspårningsstrategi och kartlägga genom datahacking vart vaccinleveranserna tagit vägen. Och hon avslöjar att Richard Bergström styrt över alla vaccinsändningar till Island.

3) Jan Guillou och Tomas Eneroth: ”Brobyggaren”

Infrastrukturministern kastar allt annat åt sidan i nationella tolvårsplanen och anlitar norske ingenjören Lauritz Lauritzen för att bygga både bro och tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Styret för norska oljefonden blir så glada att de bekostar hela bygget, medan färjebolagen hela tiden protesterar mot hotet mot turandet.

4) Camilla Läckberg och Henrik Vinge: ”IS-prinsessan”

Romanens huvudperson författarinnan Erica Falk avslöjar det grumliga förflutna hos ett biträde i fiskaffären i Fjällbacka och hur hon genom brister i ishanteringen fått fisk att bli skämd.

5) Leif GW Persson och Sara Skyttedal: ”Kan man ta kål på DÖ två gånger”

Evert Bäckström hittar en misstänkt länk mellan Januariavtalet och Decemberöverenskommelsen, och avslöjandet firas med champagne, salami och moule frites på en Brysselkrog.

6) Tove Alsterdal och Stefan Löfven: ”Rotfyllnad”

Författarparet rekar och reser runt i Ådalen och avslöjar allt om de hemska händelserna på Folktandvården i Sollefteå och i källaren på Sunnersta Folkets hus.

7) Fredrik Backman och Mikael Damberg: ”En man som heter Damberg”

Skakande skildring av en ung man som flyttar hemifrån och i sin lya bara äter kebab eller spaghetti med köttfärssås. Han är kraftlös ända tills han får frågan om att bli minister och inser att regeringsluncherna har andra rätter än de två.

8) Hans Rosenfeldt och f d LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson: ”Bon”

Fartfylld och spännande skildring av binas hemliga liv och intriger, och avslöjandet om huvudkaratären Saga Noréns återkommande smuggling av honung till Danmark i ett försök att bli bi-populär.

9) Mari Jungstedt och (idrottsminister) Amanda Lind: ”Den döende bandyn”

Författarparet avslöjar matchfixning i fotbollen och får Svenska Spel att lägga hela överskottet till den klassiska bandysporten och Region Gotland att anlägga en bandyarena i anslutning till Almedalen.

* * *

[caption id="attachment_640750" align="alignnone" width="389"] Nu börjar röster höras för partiledarbyte i L. Foto: TT[/caption]

L-ledare mer tveksamma till Januariavtalet

Liberalernas ledare i kommunerna har blivit mer tveksamma till Januariavtalet, visade Dagens Samhälle i veckan. I en enkät till kommuner och regioner har de frågat hur Liberalernas gruppledare ser på samarbetet. Bra? Ja, svarar 58 procent. Nej, svarar 42 procent. När de svarade på samma fråga för ett år sedan var 36 procent missnöjda med samarbetet.

– Jag tror det framför allt beror på den ambivalens som partiet uppvisar inför avtalet. Man lyfter från ledningen inte fram de stora liberala segrarna som avtalet ger, men påpekar ofta problemen, kommenterar Anna Starbrink, regionråd och gruppledare i Stockholm i Dagens Samhälle.

Liberalernas gruppledare får också frågan vad de anser behövs för att partiet ska lyfta.

– Att vi byter partiledare, svarar Hannu Sutinen i Bollebygd.

Han var positiv till Nyamko Sabuni som ny partiledare, men har ändrat sig efter den linje som partiledaren intagit i migrationsfrågan.

– Liberalerna ska inte prata om invandringspolitiken på det sättet, att vi ska minska antalet människor som ska komma in i landet. Det finns andra partier som gör det. M, KD och SD tävlar om vem som kan vara elakast när det gäller migrationsfrågan. Där vill jag inte vara med, jag är socialliberal, säger han till DS.

Även Rune Solid, gruppledare (L) i Vetlanda, reagerar mot svängningen:

– Det är mycket tveksamt om hon kan sitta kvar. Jag tror inte att vi får framgång då. Jag vurmar för dem som är svaga. Då har jag väldigt svårt att förstå vår partiledare när hon jobbar för frågan om invandringen, att hon hellre tar nyval än går med på sossarnas förslag, säger han till DS.

Inställningen till samarbetet är däremot närmast totalt positiv bland Centerpartiets kommunledare. Hela 95 procent (!) av de centerpartistiska gruppledarna i kommuner och regioner som svarat på Dagens Samhälles enkät anser att Januariavtalet är bra för deras parti.

[caption id="attachment_359203" align="alignnone" width="423"] Det började med krav på avgång bland kommunalråden när Anna Kinberg Batra lämnade partiledarposten. Foto: TT[/caption]

Minns hur det började med Anna Linbergs Batras avgång. Ett M-kommunalråd i Linköping, Christian Gustavsson, gick i maj 2017 ut och krävde hennes avgång. Det följdes av tysnad i M-leden. Men i augusti samma år anslöt fler och i slutet av månaden meddelade hon att hon skulle avgå.

* * *

Bidens första ”utlandsbesök”

Inget är sig likt… En nytillträdd amerikansk presidents första utlandsbesök brukar väcka stor uppmärksamhet. Först genom frågan: söderut eller norrut, Mexiko eller Kanada, för grannländerna brukar ligga bäst till.

Men Joe Bidens första ”utlandbesök” ägde naturligtvis rum via videouppkoppling och på andra sidan fanns Justin Trudeau och Chrystia Freeland (finansminister och vice premiärminister) i Ottawa.

”Vi brukade diskutera vilken energi som fanns i handslaget. Vems handslag verkade starkast? Vems leende var bredast? Hur länge varade det? Vi brukade räkna sekunder”, skriver Macleans om vad veckans möte inte innehöll.

”Vad vi fick istället var en märklig inkapsling av internationella relationer i pandemitiden”, konstaterar de.

Donald Trumps första utlandsbesök kom först i maj 2017 och gick till Saudi-Arabien och sedan Israel. Barack Obamas första i februari 2009 till Kanada, George W Bush till Mexiko i februari 2001. Bill Clintons till Vancouver i Kanada april 1993.

* * *

Zoomokratins dilemma

Apropå presidentens ”videobesök” tycker vi denna lilla film bra illustrerar vad de som nu möts på Zoom egentligen ägnar sig åt..

* * *

Batljan slår (nog) Rosengren och Jan Emanuel

”Hej! Hur kan ni missa Ilija Batjlan på listan över rikaste sossar? God för 2,5 miljarder!”, skriver en läsare. Och vi ger oss och faller platt till marken. Kruxet är att han i enlighet med tradition i bygg- och fastighetssektorn har så många företagsengagemang, 615 närmare bestämt. Dagens Industri värderade hans tillgångar till 5,9 miljarder nyligen. Men de finns också i noterade bolag, så det finns ingen sparbössa i eget bolag på samma sätt. Men visst – han borde nog rätteligen haft förstaplatsen.

* * *

Moderatledaren som stadsfotograf

I dag ska alla ta selfies och lägga ut på Instagram eller Facebook. 1963 hade Gösta Bohman, som blev M-ledare sju år senare, stundtals kameran med sig när han var ute på stan. Då var han vice VD vid Stockholms Handelskammare. I bilder som nu finns på Stockholms stadsmuseum har han plåtat den tidens stadsmiljöer i Klarakvarteren.

[caption id="attachment_652291" align="alignnone" width="540"] Klarakvarteren 1963.  Mäster Samuelsgatan österut mellan Regeringsgatan och Norrlandsgatan. Foto: Stockholms stadsmuseum/Gösta Bohman[/caption]

[caption id="attachment_652292" align="alignnone" width="546"] Forsboms Gillestuga. Foto: Stockholms stadsmuseum/Gösta Bohman[/caption]

[caption id="attachment_652295" align="alignnone" width="546"] Norrmalmstorg. Med finaffären MEA till höger. Foto: Stockholms stadsmuseum/Gösta Bohman[/caption]

Fler bilder av stockholmsskildraren Gösta Bohman här.

* * *

Churchillvän vänder sig mot Churchills blåa slutsats

”Den som inte är röd när han är ung har inget hjärta. Men den som inte är blå när han är gammal har ingen hjärna”, sa Winston Churchill.

Fast en av initiativtagarna till Svenska Winston Churchill Sällskapet, Ola Mårtensson, trotsar Churchill och går motsatt väg.

Han har gått från att vara konservativ skribent i anrika Svensk Tidskrift, Svenska Dagbladet, politisk redaktör på Västerviks-Tidningen och chef på KD:s riksdagskansli, men beskriver sig i dag som socialist.

* * *

[caption id="attachment_652284" align="alignnone" width="564"] Klippans Centrum! Foto: Klippans kommun[/caption]

Nu vill alla till Klippan!

Plötligt ser vi mäklarstatistik på hur villapriserna ökat i Skåne, och var har de ökat mest? Jo, i Klippan. Upp 27,9 procent de senaste tolv månaderna.

Förklaringen? Jo, den måste finnas i en gammal klassisk Torssonlåt: Klippan Centrum.

Visst längtar man redan?

[caption id="attachment_652285" align="alignnone" width="551"] Klippans Centrum! Foto: Klippans kommun[/caption]

[caption id="attachment_652283" align="alignnone" width="554"] Klippans Centrum! Foto: Klippans kommun[/caption]

[caption id="attachment_652282" align="alignnone" width="555"] Klippans Centrum! Foto: Klippans kommun[/caption]

* * *

Partibråk i M i Blekinge

Moderaterna i Blekinge vill ha bort sitt regionråd Emma Stjernlöf. Hon anklagas för samarbetssvårigheter och har uppmanats att avgå. Men striden tilltar, Emma Stjernlöf har polisanmält en moderat politiker som hon menar har fått tillgång till hennes sjukjournaler.

– Jag upplevde på mötet att man diskuterade vad jag sagt till min läkare. Det är uppgifter som bara finns i en patienjournal eller i ett läkarutlåtande. Och båda dokumentet råder det sekretess på, säger hon till SVT Blekinge.

[caption id="attachment_652320" align="alignnone" width="547"] Roger Fredriksson, länsordförande för M i Blekinge, som vill ha bort sitt regionråd Emma Stjernlöf. Foto: Ronneby kommun och Region Blekinge[/caption]

* * *

Danska deep fakes väcker debatt

Tv-kanalen DR2:s”Tæt på Sandheden” är ett satirprogram och lördagens program har orsakat debatt. I en video använde de s k deep fake och klipper in statsminister Mette Frederiksen (S) och klimatminister Dan Jørgensen (S) ansikten på två skådespelare. Sketchen går ut på att Frederiksen ska göra en folklig Intagramvideo att lägga ut.

Men tilltaget väcker kritik. Det gör mig ”sjuk i hjärtat” skriver Berlingskes kritiker.

* * *

Silly Season för politiska reportrar?

Är transferfönstret fortfarande öppet eller har det just stängt? Politikbevakningen har allt starkare likheter med fotbollen, lagen värvar och blir av med spelare. Senaste värvningen var att My Rohwedder går från Sveriges Radio till Aftonbladet. Uppenbart också för att axla Lena Mellins mantel när hon går i pension om ett år.

Tidigare gick äkta paret Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg från Expressen till Svenska Dagbladet. Maggie var tidigare på SR och båda har de en bakgrund på Fokus.

På Aftonbladet lär inställningen vara att ”politik säljer inte”, så flera politiska reportrar har slutat. Som Annette Holmqvist som först gick till SR och sedan till Göteborgs-Posten som tidningens ögon och öron i huvudstaden.

[caption id="attachment_652286" align="alignnone" width="326"] Maggie och My[/caption]

My och Maggie kommer båda från Skåne, och när både jobbade på radion var det stundtals rätt svårt att skilja dem åt.

Så: Lika som bär – i röstversion:

My Rohwedder

Maggie Strömbäck

* * *

Ny okänd sjukdom drabbar svenska politiker

De vaknar kallsvettiga av mardrömmar, dagtid kan de få nervösa ryckningar och även i vardagslivet bli osäkra på vad de ska svara på de allra enklaste frågorna som ”Vill du ha kaffe?”. Den så kallade Holmbergsjukan sprider sig nu snabbt bland svenska politiker, och de redan smittade sägs få hjälp genom terapi och snällintervjuer.

Samtliga drabbade säger att sjukdomsförloppet varit det samma: de vaknar upp och ser en man i femtioårsålderna framför sig med rynkad panna och bekymrat ögonuttryck som för de drabbade leder tankarna till BBC:s HARDtalk.

Flera av dem som hotar att drabbas sägs nu ha gått in i frivillig karantän och gör allt som står i deras makt för att undvika studion där ”30 minuter” spelas in på SVT (Hur länge klarar Löfven att hålla sig undan?).

Genom samarbete mellan Karolinska Institutet, SVt och Meyerinstitutet i Zürich har bilder av de drabbades känsloupplevelse kunnat framställas. Det här är en sekvens av vad de kan uppleva:

 

[caption id="attachment_652307" align="alignnone" width="383"] Samtliga foton: Skärmdump SVT Play.[/caption]

* * *

CUF-kandidaterna radar upp sig

Ungcentern i CUF ska utse ny ordförande på förbundsstämman som är planerad till den 13-16 maj 2021. Ida Alterå som är det nu avgår då, oss veterligen den enda som haft två CUF-ordförande i familjen, pappa Ola Alterå var det 1990–93 och mamma Anna-Karin Alterå, senare Hatt, satt i samma förbundsledning.

Här är tre som kandiderar till ordförandeposten.

* * *

Visserligen visste vi att Knivsta växer så det knakar. Men att det fanns en exakt kopia av Strandvägen i Stockholm i Knivsta var överraskande. Så här presenterar sig S i Knivsta på sin hemsida.

Ännu mer besynnerligt är att Västerviks kommun på sin hemsida länkar vidare hit till S i Knivsta om man söker information om det lokala Westerwikspartiet.

* * *

Festliga fotbollsnamn...

* * *

Blir det plankstek?

Riksdagsrestaurangen bjuder in till talmansvecka med Helena & Andreas Norléns egna recept. Törs vi hoppas på plankstek som de ska ha ätit på sin första date?

* * *

Mumsigt på M:s medlemsmöte

Vi gissar att Moderaterna i Vellinge nu funderar på att kontra genom att i stor skala äta prinsesstårta den första torsdagen i mars...

* * *

Det börjar med en köttbullelunch....

* * *

Lika som bär 1

[caption id="attachment_652299" align="alignnone" width="494"] Jill Johnsson, svensk artist, och Kamala Harris, amerikansk vice president.[/caption]

Lika som bär 2

[caption id="attachment_652298" align="alignnone" width="503"] Gustav Mandelmann, från TV4:s Mandelsmanns, och John Malkowitch, amerikansk skådepelare. Tack Tommy för tipset![/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]