Klyftan växer mellan kluvna liberaler om rätt väg efter valet 2022

Text: Redaktionen

Foto: TT

SVERIGE

Klyftan växer mellan kluvna liberaler

Oenigheten växer inom Liberalerna som ska snart ska välja väg i regeringsfrågan, skriver Expressen. I slutet av mars sammanträder partirådet för att säga ja eller nej till Nyamko Sabunis förslag att efter valet 2022 stöda en M-ledd regering även om den blir beroende av Sverigedemokraterna.

Men liberalernas stora distrikt är djupt oeniga inför partirådets möte den 28 mars, då vägvalet ska avgöras. Skåne är för Sabunis linje, Stockholm mot och Väst är splittrat.

– Partiledningens främsta uppgift är att ena partiet, säger Anna-Lena Johansson, ordförande i Stockholmsdistriktet och kommunalråd i Sollentuna. Jag hade hoppats att de skulle lägga mera tid på att hitta en kompromisslösning. Jag får signaler från många medlemmar att de inte vill vara kvar om partistyrelsens förslag blir verklighet.

Tunga namn som partiets andre vice ordförande Christer Nylander från Kristianstad och Stockholms gruppledare Jan Jönsson reserverade sig i partistyrelsen mot beslutet att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Regeringen låter flygplatser gå i konkurs

Skavsta flygplats i Nyköping är nära konkurs, meddelade ägarna i förra veckan. Nu svarar infrastrukturminister Tomas Eneroth att det är ett problem för ägarna, ett franskt bolag med kommunen som 10-procentig minoritetsägare. Han påpekar att bolaget tidigare delat ut stora vinster:

– Jag förväntar mig att ägarna där tar sitt ansvar för flygplatsen på samma sätt som de har tagit ut resultat under lång tid, säger han till DN. Den ligger också inom tvåtimmarsradien från Stockholm, och det gör att vi enligt EU:s regelverk inte har möjlighet att kunna ge stöd till Skavsta.

Även Västerås kommunägda flygplats och Bromma är illa ute sedan flygandet i stort sett upphört under pandemin. Det finns en politisk majoritet i Västerås för att avveckla flygplatsen, och i slutet av mars ska Västeråsborna rösta om saken. Bromma ägs av helstatliga Swedavia, som i fjol rapporterade att flygplatsen inte är lönsam längre.

– Regeringens ambition är att säkerställa samhällsviktiga transporter. Huruvida man ska ha charterflygplatser för turisttrafik och liknande, det får ju bli en kommunal och regional fråga, säger Tomas Eneroth.

Fack och arbetsgivare vill vaccinera folk på jobbet

Öppna för vaccinering på arbetsplatserna och använd företagshälsovården. Den uppmaningen får regeringen från LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

– Annars är ju risken att man struntar i att vaccinera sig om det är krångligt, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Samtidigt visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Kommunal att vaccinationsvilja är stor bland vård- och omsorgspersonal. 79 procent säger att de vill ta vaccin, men bara 46 procent har fått erbjudande om att få sprutorna på sin arbetsplats.

– Om man nu inte kan organisera vaccinationen för personalen på arbetsplatsen så är det ett underbetyg att man inte ens får göra det på sin arbetstid när man jobbar inom sjukvården och äldreomsorgen, säger Kommunal ordförande Tobias Baudin till TT.

Almedalsveckan halveras efter hård politikerkritik

Politikerveckan i Almedalen fick hård kritik i en konsultrapport nyligen. När varje parti ska ha en egen dag blir arrangemanget åtta dagar långt och det har blivit för dyrt för privatpersoner och små organisationer.

Liksom i fjol ska evenemanget i år hållas digitalt under fyra dagar och partierna får dela dag. Från nästa sommar ska veckan kortas till fem dagar, skriver Dagens Media.

I konsultrapporten beskrivs hur Almedalsveckan alltmer kommit att domineras av företag, pr-konsulter och rosévinsmingel medan politiken fått en alltmer undanskymd plats. Att hyra boende har blivit så dyrt att mäklarna i Visby kalkylerar med intäkterna vid bostadsförsäljningar.

Almedalsveckan drivs av de lokala partierna på Gotland med region Gotland som värd. Men partierna på riksplanet beslutar om deltagandet och ansvaret har länge varit oklart. Nu ska arrangemanget få en tydlig organisation med egen budget under regionen.

UTRIKES

Domen mot Brasiliens förre president Lula upphävd

Brasiliens Högsta domstol upphävde i går domen mot landets förre president Lula da Silva. Han dömdes till 12 års fängelse för korruption strax före presidentvalet 2018, men släpptes efter ett drygt år i fängelse.

Beslutet kommer efter att en sammansvärjning avslöjats mellan domaren och åklagarna i Lulas rättsfall. En hacker fick fram ljudinspelningar som visar att domaren pressade åklagarna att få fram fler bevis så att han kunde döma da Silva och därmed få honom utesluten från att delta i presidentvalet 2018 mot Jair Bolsonaro.

Beslutet i Högsta domstolen innebär bara att den förre presidenten dömdes på felaktiga grunder. Nu startar nya processer som väntas pågå i flera år.

Den 75-årige socialdemokraten Lula da Silva var Brasiliens president 2003 till 2010. När han nu fått tillbaka sina politiska rättigheter kan han ställa upp i presidentvalet nästa år.

Biden begränsar militärens drönarattacker

Planerade drönarattacker mot jihadistgrupper utanför Afghanistan, Syrien och Irak måste godkännas av Vita huset, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon.

Donald Trumps gav den amerikanska militären fullt ansvar för de militära insatserna mot islamistiska extremistgrupper och antalet drönarattacker ökade snabbt. De blev USA:s främsta angreppssätt mot terrorgrupper som al-Shabab i Somalia och IS i Libyen.

– Det här är inte tänkt att vara permanent och det betyder inte att attacker upphör, säger Pentagons talesperson John Kirby. Vi kommer att fortsätta att arbeta med internationella samarbetspartners för att förhindra dessa hot.

Inga tvångstester i Odenses invandrartäta stadsdel

Det danska folketinget sade i går kväll nej till förslaget att tvångstesta hela befolkningen i det invandrartäta området Vollmose i Odense. Antalet nysmittade senaste veckan var där 875 per 100 000 invånare. Regeringen har målet att komma under 20 per 100 000.

Den danska pandemilagen säger att den som vistats i ett område med samhällskritisk sjukdom ska testa sig. Men tvång har aldrig prövats.

Den socialdemokratiska regeringen föreslog därför tvångstestning av Vollmoses 10 000 invånare. Den som vägrade skulle bötfällas.

Men i Folketingets epidemiutskott blev det stopp. Socialdemokraterna fick endast stöd av Dansk Folkeparti. Däremot fick regeringen igenom att den som testat positivt i Vollmose måste isoleras. Om inte väntar böter.