Busch erkänner förtal – ”får nog inga konsekvenser”

KD-ledaren Ebba Busch erkände på fredagen grovt förtal i tvisten om en fastighet utanför Uppsala. Hon tilldelas därmed dagsböter på totalt 60 000 kronor, men undviker rättegång.

Text:

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ebba Busch sade på en pressträff på fredagen att hon skrivit på ett strafföreläggande angående den anmälan om förtal som riktats mot henne. KD-ledaren är inblandad i en tvist om en fastighet utanför Uppsala, och i början av förra året skrev hon ett inlägg på sociala medier där hon pekade ut motpartens ombud som brottsligt. Busch sade att hon erkänt förtal, men anser sig samtidigt vara oskyldig.

– Jag erkänner brott som jag i själ och hjärta anser mig vara oskyldig till. Ingen utav de uppgifter som jag har angett har varit felaktiga, de har varit sanna, och för mig har sanningen alltid varit viktig. Men i Sverige kan även sanningen vara förtal. I andra länder ser det inte ut så. Men vi befinner oss i Sverige, här gäller svensk rätt, och det är det jag förhåller mig till, sade Busch.

Enligt KD-ledaren råder det juridiska oklarheter kring om hennes agerande utgör ett brott. De uppgifter Busch publicerade menar hon låg inom det tillåtnas gräns, men att gå till rättegång för att reda ut det var inget alternativ för henne. I och med strafföreläggandet accepterar Busch dagsböter men slipper rättegång. En rättegång hade legat minst ett halvår bort i tiden. 

– Jag hade kunnat välja att gå till rättegång, att bli det juridiska prejudikat som i dag saknas. Men min främsta uppgift är att vara partiledare. I valet mellan de två väljer jag att prioritera det parti jag leder och det land jag tjänar, sade hon.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror inte att Ebba Buschs erkännande kommer att få några politiska konsekvenser.

– Jag tror att det är bra för henne och hennes parti att hon får ett slut på den här frågan bara, så att hon inte behöver släpa runt på det och att det går till rättegång. Det hade varit värre för henne. Om det hade blivit en fällande dom hade det kanske blivit värre, säger han.

Sverker Gustavsson, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, håller med.

– Hon gör en politisk bedömning att hon inte vill ha det här i valrörelsen. 

Hade det varit skadligare att gå till rättegång?

– Det kan man tänka sig. 

De röster som eventuellt går förlorade i samband med att Ebba Busch erkänt brott kan vägas upp från annat håll, tror Sverker Gustavsson. 

– En del personer säger väl att det är bra att hon sätter ner foten och säger ifrån och inte jamsar med. Det konventionella är att man inte ska bli föremål för rätten, men samtidigt kan det vara så att man säger att det här är ett tecken på att hon inte tar hänsyn till opinionen, och att det är en styrka.

Ebba Busch sade att hon har partistyrelsens förtroende i frågan. Hur påverkas hennes ställning inom partiet?

– Att de är bekymrade inom partiet, det kan man utgå ifrån. Men de är inte så bekymrade att hennes ställning är ifrågasatt, det finns inget som tyder på det, säger Sverker Gustavsson.