Sverige blir aldrig »normalt« igen

Colombia blev inte »normalt« sedan gängen och dödspatrullerna hade bekämpats. Hur ska det gå för Sverige?

Text:

Toppbild: Ricardo Mazalan/AP

Toppbild: Ricardo Mazalan/AP

Härom kvällen träffade jag gamla kollegor. En av dem är sedan länge gift med en kvinna från Colombia. Hon växte upp i Medellín på åttiotalet när centralmakten hade imploderat, drogkartellerna styrde och det var världens farligaste stad. En dag ringde beväpnade män på dörren och tog mamman och barnen som gisslan. Pappan fördes ut på gatan där en flyttbil stod framkörd. Han tvingades sedan dirigera »flyttgubbar« som stuvade in hela bohaget i lastbilen och for iväg. Allt för att grannarna inte skulle misstänka att ett rån pågick.

Pablo Escobar.

Händelsen polisanmäldes och något halvår senare, då familjen hade ny inredning, ringde det på dörren igen. Nu var det poliser som sa att det nya möblemanget var stulet och skulle konfiskeras. Även det fraktades bort. Föräldrarna gav upp, köpte billiga begagnade möbler och skickade dottern till Sverige där hon så småningom gifte sig. Hon har besökt föräldrarna emellanåt och för några år sedan försökte pappan övertala sin svärson att följa med. »Medellín är inte lika farligt längre«, hävdade han. »Numera står det militär i varje gatukorsning.« Min vän passade. Nej, Colombia blev inte »normalt« sedan gängen och dödspatrullerna hade bekämpats, i alla fall inte med våra mått.

Efter mordet på rapparen Einár förra veckan fylldes sociala medier med frågor. Hur länge ska det här pågå? När tar våldet slut? När blir Sverige normalt igen? Rikspolischefen Anders Thornberg sa till Sveriges Radio att det krävs att nyrekryteringen till gängen upphör och för det måste alla delar av samhället bidra, inklusive skola och socialförvaltning. Kriminologen Manne Gerell säger att det tar 10–15 år att drastiskt få ner mordsiffrorna, men att det förutsätter betydligt hårdare tag. 

Tyvärr finns inget som talar för att vi går i den riktningen. I stället äter de kriminella gängen sig in i samhällskroppen som cancer. I Södertälje har brottsligheten redan »trängt in i företag, föreningsliv och myndigheter som mutas och infiltreras«. Välfärdsstaten plundras på miljardbelopp medan du läser detta. Kanske kan trenderna brytas och gängens tillväxt stoppas. Men inte heller Sverige lär någonsin bli »normalt« igen.

Text:

Toppbild: Ricardo Mazalan/AP