33 miljoner irakier ser Sverige som ett hot

77 procent av Iraks invånare betraktar Sverige som ett hot. Det innebär i sin tur ett hot mot Sverige.

Text:

Bild: AP

Den 16 oktober mördades två svenskar i Bryssel och en tredje skottskadades av en man som senare berättade att han dödat dem för att hämnas muslimer. Offren rapporteras ha burit svenska landslagströjor i samband med EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien.

Det är inte första gången Sverige eller svenskar har blivit en måltavla utomlands. I somras attackerades den svenska ambassaden i Bagdad av en folkmassa som brände svenska flaggor, viftade med koranen och till slut satte eld på ambassaden. Att Sverige är en prioriterad måltavla för islamistiska terrorister konstaterade terrorforskaren Magnus Ranstorp redan i våras.

Nu visar en undersökning från Novus och dess irakiska motsvarighet IIACSS att 77 procent av Iraks befolkning betraktar Sverige som ett hot mot deras livsstil. Lika många anser att den svenska staten är motståndare till islam. Det motsvarar 33 miljoner irakier, och enligt Novus vd Torbjörn Sjöström är det olycksbådande siffror.

– När 33 miljoner människor känner att västvärlden hotar deras sätt att leva är risken stor att en del av dem anser att de behöver agera proaktivt i självförsvar. Det utgör en enorm grogrund för framtida ”hjältar” som ska försvara det egna landet.

Och det är bara i Irak. Enligt Sjöström är det sannolikt minst lika illa i många andra muslimska länder. Han pekar ut tre samverkande orsaker. 

För det första: den större konflikten mellan västvärlden och den muslimska världen. I väst ser vi denna konflikt genom ett politiskt filter – demokrati versus auktoritarism och religiöst förtryck. Men i Mellanöstern är religion ofta viktigare än politik och även geopolitiska skeenden betraktas genom ett religiöst filter. Demokrati uppfattas som ett uttryck för kristendom och kristen kultur, och därmed antimuslimskt i sig. Sverige har kommit att betraktas som en proxy för USA:s demokratiseringsförsök.

För det andra: den framgångsrika desinformationskampanjen om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn. Enligt Novus och IIACSS undersökning tror hela 60 procent av irakier att svenska staten tar barn från muslimska föräldrar i syfte att bekämpa islam.

Och för det tredje: koranbränningarna.

– I Irak ser man någon som provocerar en hel religion och skyddas av polisen mot upprörda, ledsna och arga muslimer. De enda svenskar man ser är polisen som skyddar koranbrännaren. Att svenskar i allmänhet tycker det är ett oetiskt och rättshaveristiskt beteende kommer inte fram, säger Sjöström.

76 procent av de tillfrågade irakierna betraktar koranbränningar i Sverige som ett reellt hot, inte bara mot deras livsstil utan också mot lag och ordning i Irak. Och det är den enda punkten där svaren i Irak och Sverige är likartade. Även här ser över sju av tio koranbränningar som ett hot mot lag och ordning – men av helt andra skäl.

– De våldsamma upplopp vi ser i samband med koranbränningar, tillsammans med den ökade terrorhotnivån, uppfattas som ett konkret säkerhetshot. Det är en rationell reaktion från svenska folket, säger Sjöström.

***