Agnes Lidbeck skriver ändå

Text:

Bild: BJÖRN LINDGREN/TT

Egentligen valde Agnes Lidbeck (född 1981) att sluta skriva när hon var 23. Hon har själv sagt att hon trodde att man inte både kunde vara skrivande kvinna och fungera i vardagen. Att man behövde välja mellan de två. Men så kom historien om »Anna« – huvudfiguren i hennes unisont hyllade roman »Finna sig« som gavs ut i våras – och trängde sig på. Agnes Lidbeck började skriva igen. Hon skrev på nätter när hon ammade, skrev medan hon vaggade en barnsäng till hon fick kramp i benet.

Med ett dagjobb och tre barn blir det ett pusslande av skrivstunder men kanske passar det extra bra för det ämne som hon ofta rör sig kring. Hon undersöker den moderna kvinnan och hennes instängdhet. »Ingen kvinna får vara lika mycket människa som en man får vara, och ändå bli förlåten«, som Lidbeck förklarade saken i en intervju med Feministiskt Perspektiv. Visst utmanar hon också läsarens egna föreställningar och medhavda värderingar.

I mars kommer hennes andra roman »Förlåten«, en bok om två systrar som tillbringar en sommar på det landställe som de just ärvt. Det är ett utforskande av kvinnorollen från en annan vinkel. Parallellt med detta skriver Agnes Lidbeck texter i Dagens Nyheters kulturdel. En kulturell bana har tagit sin början. Att hon inte Augustprisnominerades för »Finna sig« är en smärre – nej, större! – skandal. Tur att vi har »Förlåten« att se fram emot.

Kultur

Från SFI till SF | Yaba Holst, SF Studios

En unik artist, på riktigt | Karin Dreijer, artist

Hon portar alla med snopp | Emma Knyckare, komiker & festivalarrangör

Alla makthavare hittas här.