Astra Zenecas vaccin godkänt i EU – med förbehåll

Text:

Bild: TT

Vaccinet är det tredje som godkänns av EU:s läkemedelsmyndighet. Tidigare har Pfizer/Biontechs och Modernas vaccin fått grönt ljus. EMA skriver i ett pressmeddelande att man noggrant gått igenom Astra Zenecas data om kvalitet, säkerhet och verksamhet. 

Fyra kliniska studier med Astra Zenecas vaccin har genomförts, i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika. EMA baserar sitt godkännande på två av dessa, en brittisk och en brasiliansk, och kommer till slutsatsen att vaccinet har en verkningsgrad på omkring 60 procent.

”Med det här tredje godkända alternativet har vi utökat arsenalen av vacciner som finns tillgängliga åt EU:s medlemsstater och EES-länder för att bekämpa pandemin och skydda invånarna”, skriver EMA:s direktör Emer Cooke i pressmeddelandet.

Läkemedelsmyndigheten kommer dock med ett förbehåll om effektiviteten hos personer över 55 års ålder. Majoriteten av deltagarna i de kliniska studierna var mellan 18 och 55 års ålder. EMA skriver att det ännu inte finns tillräckligt med data från äldre deltagare för att säkert kunna fastställa hur verksamt vaccinet är för den gruppen.

”Men ett skydd är förväntat, givet att ett immunsvar kan ses i åldersgruppen, och baserat på erfarenhet från andra vacciner. Eftersom det finns pålitlig information om säkerheten för åldersgruppen ansåg EMA:s forskningsexperter att vaccinet kan användas på äldre vuxna.”

EMA skriver att man förväntar sig mer information från pågående kliniska studier, där en större andel äldre personer deltar.