Biden: Nato har aldrig varit starkare

USA:s president Joe Biden träffar de nordiska ledarna i Helsingfors och räknar in Sverige i Nato-matematiken.Med hela Norden i Nato har försvarsalliansen aldrig varit starkare, enligt Biden.

Text: Peter Wallberg / TT

Bild: TT

Biden inledde toppmötet mellan USA och Norden med ett bilateralt möte med Finlands president Sauli Niinistö i presidentpalatset.

Inför kamerorna utbyttes artighetsfraser och Biden uttryckte glädje över det finländska Natomedlemskapet och veckans Natotoppmöte där Sverige tog ett nytt steg mot Nato

– Jag tror aldrig att Nato har varit starkare, sade han.

När Finland för snart ett och ett halvt år sedan övervägde att ansöka om Natomedlemskap åkte Niinistö till Washington för att undersöka om man hade USA:s stöd.

– Det tog mig ungefär tre sekunder att säga ja, sade Biden.

"Putin trodde fel"

När Biden anlände till Helsingfors på onsdagskvällen twittrade han om att Nato snart består av 32 fria nationer som håller ihop för att försvara "vårt folk och vårt territorium". Därmed räknar han in Sverige.

Biden twittrade även om att Rysslands president Putin trodde att Nato skulle falla sönder när den ryska armén anföll Ukraina: "Han trodde att demokratiska ledare skulle vara svaga. Men han trodde fel".

Efter det bilaterala samtalet mellan Niinistö och Biden utvidgades mötet med statsminister Ulf Kristersson (M), Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Kristersson konstaterade att han träffat Biden tre gånger på drygt en vecka.

– Jag har på sista tiden träffat dig mer än min egen familj. Och jag gillar det, sade den svenske statsministern.

Gahr Støre kallade toppmötet för historiskt eftersom snart alla nordiska länder är med i Nato.

– Det kommer att bli en starkare nordisk röst i Nato och göra oss mer säkra, sade han.

Norden viktigt

Att Biden åker till Helsingfors ses som ett sätt att visa att Norden blir allt viktigare för USA.

Dagens möte är dock inte det första där en amerikansk president träffar alla de nordiska ländernas ledare samtidigt. Ett liknande toppmöte hölls i Stockholm 2013. Tre år senare besökte de nordiska ledarna Washington.

USA och Norden har en rad gemensamma intressen. På agendan för toppmötet står bland annat samarbete kring ny teknologi, klimatkrisen, stöd till Ukraina och inte minst säkerhetspolitik.

Finland har nyligen blivit Natomedlem och Sverige är på väg in i alliansen. Därmed kommer Norden få en viktig roll för norra Europas försvar. Med Finlands inträde i Nato har dessutom Natos gräns mot Ryssland utökats med drygt 130 mil.

Ett annat gemensamt intresse för USA och Norden är stödet till Ukraina. De nordiska länderna har, liksom USA, gett en stor mängd krigsmateriel till Ukraina.

Har pressträff

Ytterligare ett gemensamt intresse är utvecklingen av grön teknik. Där anses nordiska länder ligga i framkanten. Grön teknik är även något USA satsar på.

Några konkreta resultat av toppmötet väntas inte.

En presskonferens med Biden och Niinistö är planerad till klockan 17.30 lokal tid.

Statsminister Kristersson har inte planerat för någon egen pressträff. Däremot kommer Biden och de nordiska statsministrarna göra ett gemensamt uttalande