De verkliga Tobleroneaffärerna

Text:

Schweiz ska köpa svenska stridsflygplan. Som alla vet sker ingen sådan affär utan motprestation, så kallade motköp. Så frågan är vad vi i Sverige vill ha av det lilla alplandet.

En hel del, visar det sig. Om vi tar oss bortom gökur, choklad och annat som går att ta på.

Sedan flera månader är ju kronan ett slags andra schweizer-franc. De senaste dagarna har vi dessutom sett flera exempel i Sverige på det som verkligen utmärker kantonernas rike.

I måndags berättade Sveriges Radio om att den första svenska folkomröstningen i ett landsting hittills är på väg. Folkinitiativet för ett levande Västerbotten – mer känt som Doroteaupproret – har nu nått sitt mål med de 20 550 namnunderskrifter som krävs för att det ska bli verklighet.

Folkinitiativet vill att besparingarna i Dorotea sjukstuga stoppas och att den slopade ambulansen i Åsele återinsätts.

Folkomröstningar är numera högsta mode. I Halland debatteras en tidigare stoppad folkomröstning om privatiseringen av handikappvården. I Åtvidaberg, Årjäng och Nässjö samlar föräldrar i skrivande stund namnunderskrifter för att få rösta om förändringar i det lokala skolutbudet.

I förra veckan bytte social-demokraterna i Botkyrka kommun, söder om Stockholm, fot och förordade att invånarna borde få rösta om huruvida den rikare kommundelen Tullinge ska få bli en egen kommun. En folkomröstning väntas ske först, skriver tidningen Mitt i Botkyrka/Salem, vid nästa riksdagsval – september 2014.

Frågan är nu vilka ytterligare schweiziska beteenden vi kommer att anamma. Dags för SEB och Swedbank att öppna nummerkonton för afrikanska diktatorer?