Draken, Lill-Babs och haveriet

Text:

Bild: Scanpix

Du behöver inte oss. Du tror på dig själv och har en härlig utstrålning.«

Så motiverade finansmannen Sven Hagströmer varför han inte ville investera i Angela Monroes affärsidé med väggdekor i vinyl, i SVT:s »Draknästet«.

Det är så de flesta känner igen Hagströmer. Om man nu inte redan var bekant med honom som EMU-motståndare. Ihop med vapendragaren Mats Qviberg, tillhör han Sveriges mest framgånsrika – och synliga – finansfigurer. Qviberg, som redan 1992 förkunnade att han vill vara »hela näringslivets Lill-Babs«, har kört sitt kändisrace som magasinkrönikör och kandidat till ordförande i Aktie­spararna.

De sista veckorna har synligheten dock varit av mörkare märke. Detta sedan finans­huset som bär deras initialer, HQ Bank, berättat att det förlorat över en halv miljard på mystiska optionsaffärer. Hittills. Det kan bli mer. Vd, vice vd och en styrelsemedlem har lämnat bolaget och HQ-aktien har kollapsat.

Ännu två veckor senare är det oklart exakt vad som har hänt. Inkompetens, medvetet risktagande eller ren kriminalitet från underlydande? Vilket än svaret är, lär banktillståndet sitta ordentligt löst. Ett tillstånd som herrarna H och Q en gång fick vänta på i evigheter. De ansökte redan 1993, men Finansinspektionen irriterade sig på Sven Hagströmer själv, med hänvisning till några smärre regelbrott i historien, och tvingade honom att lämna styrelsen i banken. Tillståndet dröjde ändå till 2006.

FI-kravet förpassade honom till ordförandestolen i det investmentbolag, Öre­sund, som nu får ställa upp med 850 miljoner i nödlån. Väggdekoren i vinyl kanske hade varit roligare att sätta pengarna i.