Dyra, billiga gurkor

Text:

Bild: scanpix

För en vecka sedan kostade ett kilo gurkor på grönsaksauktionen i Helsingborg 12,75 kronor kilot. I veckan låg priset på 3,85. Att spanska cucumis sativus frikänts från epidemimisstankar spelar mindre roll när vårskördarna ökar utbudet och ehecspöket minskar efterfrågan. Europas gurkor reas till vrakpriser. Eller?

Det går också säga att unionens medborgare kommer att betala två gånger för grönsakerna som snart ligger på sophögar.

Först via gårdsstödet, som upptar en väsentlig post i den jordbruksbudget som kostar i runda slängar 500 miljarder årligen.

Sedan via krisfonderna ur vilka det enligt veckans diskussioner kommer tas minst 1,3 miljarder kronor för att ersätta odlare.

Det blir ganska dyra gurkor.

Särskilt som de subventionsvänliga länderna i sammanhanget – Spanien, Belgien, Portugal och Frankrike – har ett trumf på hand i möjligheten att påverka jordbrukskommissionären Dacian Ciolos. Han kommer från Rumänien, men är utbildad i Frankrike – systemets största försvarare.

Svenskarna brukar ägna EU-valrörelser åt att övertrumfa varandra i grenen »vem-hatar-jordbruksstödet-mest«. En riskfri politisk strategi – hur ska svenska väljarna kunna utkräva ansvar för något svenska politiker inte kan rubba?

I påstått syfte att få påverka det nya stödsystem som ska förhandlas fram till 2013 vill socialdemokraterna sedan i mars bordlägga kravet på att avskaffa stödet. Den schizofrena svenska synen kvarstår dock. Regeringen Reinfeldt vill vara en viktig spelare i EU, men inte betala för det.

Priset på en plats i EU:s inre kärna sjönk inte i veckan.