Efter Fokus granskning: Mikael Ribbenvik avgår

Den 31 maj avslutar han sin tjänstgöring som generaldirektör för Migrationsverket.

Text:

Bild: TT

Migrationsverkets generaldirektör kommer inte att få förlängt förtroende av regeringen. Den 31 maj avslutar han sin tjänstgöring som generaldirektör för Migrationsverket, meddelande han själv i ett internt meddelande till personalen. Under dagen utlyste också regeringskansliet tjänsten som generaldirektör på sin hemsida.

I brevet till personalen skriver han bland annat: "Den 31 maj avslutar jag min tjänstgöring på myndigheten och kommer att se tillbaka på mina 24 år på verket med glädje och stolthet."

Mikael Ribbenvik har varit chef för myndigheten i sju år – men är en långvägare på Migrationsverket. När han lämnar posten i maj har han arbetat sammanlagt 27 år på myndigheten, bland annat som rättschef och operativ chef.

Fokus publicerade i onsdags en artikel med en genomgång av många av de brister som Migrationsverket har haft genom åren – problem som i stora delar kvarstår. Det gäller bland annat mängder av felaktigt beviljade uppehållstillstånd, bristfälliga bakgrundskontroller av de anställda samt oförmåga att verkställa utvisningar. 

”Jag har sen en tid fått besked av regeringen att förordnandet inte förlängs och vi för i stället samtal om hur regeringen kan dra nytta av min kompetens och erfarenhet för att öka det internationella samarbetet”, skriver Mikael Ribbenvik vidare på Migrationsverkets intranät.