En monsterpropp i vägen

Text:

Det fanns en tid då ZTV var det hippaste hörnet i Stockholms medievärld, och hippast var programmet »Knesset« där Kristian Luuk för första gången gjorde sig bekant med tv-publiken.

Det var 90-tal och den som, precis som Kristian Luuk, var född på 60-talet hade inte passerat 30, eller hade nyss gjort det.

Sedan dess har många säkert försökt hålla kvar känslan av att vara – eller åtminstone nästan vara – 20-någonting. Men nu är det kört. Kristian Luuk debuterar som programledare i »På spåret« och det är plötsligt omöjligt att bevara den där krispiga känslan av ungdom.

Killinggänget på Dramaten och att statsministern är född 1965 har skapat en obehaglig föraning, men nu är det ett definitivt faktum: 60-talisterna har klivit in i medelåldern.

Det är oundvikligt att tänka på ett tv-program 1984 där den då 21-åriga journalisten Maria Hörnfeldt, född 1961, gick till attack mot 40-talisterna och myntade begreppet Jätteproppen Orvar. Fram tonade bilden av en kepsförsedd och förtretligt halvgammal och dominant generation.

Men gammal är något relativt: 1984 var 40-talisterna mellan 33 och 44 år betydligt yngre än de 40–49 år som 60-­talisterna hunnit bli.

Än mer slående är att det etablissemang Maria Hörnfeldt gick till storms emot företräddes av bland andra Jan Guillou och Göran Skytte. Och de hänger ju envist kvar. Medan 50- och 60-talisterna har fyllt på underifrån.

Jätteproppen har blivit monstruös.

Stackars 70-, 80- och 90-talister.

Thord Eriksson
(född 1966)