Internet får skärpt upphovsrätt

Text:

Bild: FREDERICK FLORIN/AFP/TT

I dag röstade EU-parlamentet i Strasbourg ja med rösterna 348–274. 36 ledamöter avstod. Det handlar om det omtvistade förslaget om en skärpning av upphovsrätten. På den ena sidan finns IT-jättar och internetaktivister. Och på den andra sidan står konstnärer, skribenter, medier och musiker.

De sistnämnda menar att upphovsrätten inte häng med utvecklingen digitalt. Samtidigt hävdar kritikerna till förslaget att lagstiftningen går för långt i artikel 11 och 13, som handlar om ersättning vid länkar och kontrollen kring hur otillåtet material ska ske.

– För användarna kommer internet bli betydligt saktare. För småskaliga nätsajter och så vidare kommer det bli svårare att få sitt material delat. Man har tillgodosett ett antal lobbyintressen och därmed varit beredd att ändra internet för alla, säger svenske ledamoten Fredrick Federley (C) till TT.

»Feltryckningar sker och vi får vara tacksamma att vi inte fällde avgörandet vilket hade skett om en annan MEP (EU-parlamentsledamot) hade tryckt annorlunda«, skriver partiet på sitt EU-parlamentskonto på Twitter.

Det var nära. För artikel 11 och 13 skiljde det en röst åt – 315 mot 314. Sverigedemokraterna tryckte fel.

De flesta svenska EU-ledamöter har varit kritiskt inställda till förslaget. Men Socialdemokraterna har varit splittrade. Jytte Guteland och Marita Ulvskov röstade ja – Anna Hedh röstade nej.

– För min del är jag besviken på det som har gått igenom nu, säger Hedh till TT.

I och med dagens omröstning är det så gott som klart.  Det som händer nu är att EU:s medlemsländer i ministerrådet ska klubba det slutgiltigt. Men det är bara en formalitet då länderna redan gett ett preliminärt grönt ljus på förhand.

– Jag förstår att många på internet är irriterade i dag, men den mörka bilden är överdriven, säger tyske Axel Voss (CDU), som varit ansvarig för parlamentets behandling av frågan.