Fattigpartiet liberalerna

Text:

Hur kan Nasa hitta spår efter vatten på Mars men folkpartiet inte ens finna en lokal att hålla sitt landsmöte i med mindre än två månader kvar?

Svaret är simpelt.

Den amerikanska rymdstyrelsen har en budget på nästan 18 miljarder dollar.

Folkpartiet har, för att citera Expressen, »inte några pengar«.

Man försökte från början lösa problemet genom att fula sig in i riksdagens första- och andrakammarsal. Men fick nej. Nu letar partiet desperat efter ett ställe i huvudstaden som kan ta emot 600–700 personer. Helst gratis.

Ett tips vore att hålla kongressen hemma hos partisekreteraren Maria Arnholm. I det omtalade folkpartikollektivet Klippan på Lidingö norr om Stockholm. Ett ställe där partitopparna genom åren producerat både kongressmotioner och bebisar. Och där ombuden på landsmötet garanterat har festat både en och två gånger.

Dit hittar de åtminstone.

Känns det för trångt med en villa kan folkpartiet annars alltid försöka låna pengar av centerpartiet, också känt som »världens rikaste parti«.

Sådär liberaler emellan.

Alliansen meddelade faktiskt i veckan att de skulle lägga fram en gemensam finansplan. Men risken är stor att den handlar mer om ekonomiska ramar och utgiftstak än om finansieringen av folkpartiets landsmöte.

Som en sista utväg återstår bara att tigga hos medlemmar och allmänhet. Senast folkpartiet gjorde så – inför förra valet under rubriken »Bidra till Sveriges framtid« – var det exakt noll personer som delade insamlingskampanjen i sociala medier. Denna gång skulle partiet kunna lägga till #helasverigeskramlar så kanske det går bättre.