Folkmordsmaskineriet fortsätter

Text:

Bild: MICHAEL KOOREN/scanpix

Fokus skriver om krigsförbrytartribunalernas styrkor och svagheter här.

Sedan artikeln skrevs har de juridiska kvarnarna fortsatt mala.

På fredag ska slutförhandlingarna i rättegången mot Kaing Guek Eav, mer känd som Duch, avslutas. Enligt åtalet bär han ansvar för 15 000 människors död under Röda khmerernas folkmord i Kambodja 1975-1979. Den nu 67-årige Duch har under rättegången intagit en ödmjuk position och upprepade gånger bett om förlåtelse för sina handlingar. Dom mot honom väntas falla i början av 2010. Tidigare i år träffade Fokus kambodjanen Youk Chhang, själv offer för Pol Pots härjningar. Sedan 1997 driver han ett dokumentationscenter för att minnena från folkmordet aldrig ska falla i historiens glömska. Läs intervjun med Youk Chang här.

Så till vidrigheter begångna på europeisk mark. I förra veckan meddelades det att rättegången mot Radovan Karadzic skjuts upp till den 1 mars 2010 efter protester från den åtalade själv, som skött sitt eget försvar och krävt mer tid till förberedelser. Rättegången har hittills påmint om en cirkus och den åtalade har bara infunnit sig vid ett enda tillfälle: för att upprepa mantrat att han inte är tillräckligt inläst för att kunna försvara sig själv och inte vill ha en advokat.

I förra veckan utsågs ändå en brittisk jurist vid namn Richard Harvey att sköta Karadzic försvar. Karadzic var president 1992-1996 i den bosnienserbiska republiken, Republika Srpska. Han riskerar nu livstids fängelse och står åtalad för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Nu återstår också att se om de 1500 människorna som dödades i samband med valet i Kenya 2007 ska få någon form av upprättelse. ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo sade vid ett besök i Kenya för ett par veckor sedan att han tänker be om en utredning för att se om en förundersökning kan inledas.

En sak är tyvärr säker. De internationella brottmålsdomstolarna lär aldrig stå sysslolösa.