Förebådar vegangrädden en ny epok i Wimbledon?

Text:

Bild: Ben STANSALL/AFP

Jordgubbarna kommer från samma gård i Kent som alltid. Där plockas de varje morgon, noppas, sorteras och transporteras till arenan vid Church Road i sydvästra London, och serveras i små skålar med Lancashiregrädde i portioner om tio. När tennisens äldsta och viktigaste årliga mästerskap inleds i dag kommer en ansenlig mängd jordgubbar få nytt skålsällskap. Av vegansk grädde, gjord på sojamjölk.

Grädden är inte det enda som blir djurvänligt i år. En rad toppspelare, som den tyska fjolårsmästaren Angelique Kerber, danskan Caroline Wozniacki, spanjorskan Garbine Muguruza, tysken Alexander Zverev och greken Stefanos Tsitsipas, kommer att spela i ett högteknologiskt vegankit tillverkat av återvunnen plast, designad av Stella McCartney.

Tenniskläderna är förstås vita. Medan arrangörerna tillåter sig att avvika från traditionerna när det gäller jordgubbarnas tillbehör har man skärpt kravet på spelarnas klädsel. Inte ens gräddvitt är tillåtet. De mestadels kritvita tröjor som Björn Borg – med sin vita Filatröja med smala röda och gröna ränder – och John McEnroe – med sin vita Tacchinitröja med blå och rödfärgade axelpartier – bar när de vann sina segrar på 1970-och 80-talet, hade inte godkänts i dag. Inte ens underkläder eller bh-band får avvika från det rent vita.

Mycket är sig alltså fortfarande likt, och lika mycket ändå annorlunda på Wimbledon jämfört med den molntunga måndagseftermiddag den 16 juli 1877 då den första upplagans slutmatch spelades. En mandolinspelande cricketentusiast vid namn Spencer Gore behövde bara 48 minuter för att med 6-1, 6-2, 6-4 avfärda en herre vid namn William Marschall inför 200 åskådare.”Lawn tennis is a bit boring. It will never catch on”, sa Gore efter segern. Tennis var en ung, ny sport. Att jordgubbarna råkade bli en del av den hängde antagligen ihop med att deras korta säsong sammanföll med den nya tennisturneringen. De röda delikatesserna brukade vid den här tiden vara tillbehör till eftermiddagsteet, som just slagit igenom som överklassförströelse.

Spencer Gore återvände till Wimbledon 1878 för att försvara sin titel. Men hans förströdda intresse förrådde honom. Han föll stort och syntes aldrig mer till i den sport, där Wimbledon snabbt blev den viktigaste arenan. Under tvåveckorsturneringens fem första decennier höll man till på en liten anläggning vid Worple Road, där blomsterprunkande trädgårdar utgjorde enkel och tjusig inramning. Till sin nuvarande plats vid Church Road i sydvästra London flyttade man 1922, och arenaområdet har fortsatt att växa för varje år. Till årets Wimbledon kommer 28 ton jordgubbar samsas med grädde från Lancashiredjur eller sojabönor. De som inte säljs innan speldagen är slut åker ner i marmeladburkar.

Chansen att se drottning Elisabeth i den kungliga logen på centrecourten är liten. Hon har bara varit där tre gånger under sina 67 år på tronen. Hennes pappa, den blivande kung George VI klev däremot ut på Wimbledons gräsmattor som tävlingsspelare 1926. Han deltog i herrarnas dubbelturnering, men blev utskåpad av två undersåtar till landsmän, Arthur Gore och Herbert Roger Barrett.

I år förväntas damturneringen bli spännande och oförutsägbar. Australiska världsettan Asheligh Barty är knapp favorit, men 20 spelare kan vinna, bland annat flerfaldiga segraren Serena Williams, och den sedan några år genombrottsförväntade amerikanskan Madison Keys.

Herrtennisen befinner sig i en evighetsloop som inleddes 2003. Då vann schweizaren Roger Federer sin första av hittills åtta Wimbledontitlar, och inledde en dominans där han snabbt fick sällskap av spanjoren Rafael Nadal, som vunnit Wimbledon två gånger, och serben Novak Djokovic, med fyra segrar. Dessa tre spelare har de senaste 16 åren vunnit fler titlar i de största mästerskapen än någon historisk föregångare.

Beundran inför trions dominans varvas med otålighet: var finns de nya? I år heter de kanske Stefanos Tsitsipas, 20 år, Alexander Zverev, 22, eller Felix Auger-Aliassime, 18.  De är toppnamn i den nya generationen och har närmat sig toppen under året och fjolåret, men ännu inte lyckts i de stora turneringarna. Möjligtvis slår någon av dem till de två kommande veckorna, inspirerad av vegangrädden.