Försvarsmakten: Vi är redo om coronaviruset sprider sig

Text: Redaktionen

Bild: TT

Försvarsmakten är redo att sätta in resurser för att hjälpa till om virussmittan i Sverige sprider sig. Till exempel med transporter och sjukvård, säger ÖB Micael Bydén till SvD.

Ändrar skolregler efter kritik

Efter kritiken i dag har nu myndigheterna ändrat råden till skolorna i landet om hur vårdnadshavare ska göra om de är oroliga för coronaviruset, uppger Sveriges Radio. Tidigare har det sagts att det kan bli fråga om ogiltig frånvaro om man håller sina barn hemma om de inte är sjuka.

Polisen kräver 5 extra miljarder

Polisen kräver ett tillskott på närmare fem miljarder kronor för 2022–2023 för att klara av tillväxten på drygt 38 000 nya poliser, skriver rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande som TT rapporterar om. Pengarna ska gå till personalkostnader samt satsningar på lokaler och fordon. Thornberg skriver att "tillväxten är också förutsättning för att nå vårt långsiktiga mål om ett tryggt och säkert Sverige".

Mer hot och våld vid undersökningar

Rättsmedicinalverket ser allt mer hot och våld vid sina rättspsykiatriska undersökningsenheter. Orsaken tros vara ett ökat antal undersökningar, rapporterar Sveriges Radio.

Debatter

Fristående skolor överkompenseras med cirka 20 procent jämfört med kommunala skolor, visar vi i en ny rapport. Dessa orimligheter måste rättas till, skriver Boel Vallgårda och Johan Enfeldt från Nätverket för en likvärdig skola på SvD Debatt.

Kostnaden för ett modernt civilt försvar kommer att bli markant högre än vad försvarsberedningen har beräknat, enligt Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Om satsningarna på Försvarsmakten ska ge den effekt vi vill behövs en ordentlig satsning på civilt försvar under nästa försvarsperiod 2021–2025. Det framgår av den skrivelse vi i dag överlämnar till regeringen, skriver han på DN Debatt.