Frågan Bryssel helst vill slippa

Text:

Det var en spak, verserad och polerad Tonio Borg som frågades ut av EU-parlamentet förra veckan. Som utrikesminister i Malta, ett land med extremt hård abortlagstiftning, abortmotståndare och påstådd homofob var han medveten om att ledamöterna i EU-parlamentets huvudfåra kunde ha synpunkter på hans lämplighet på posten som EU:s nya kommissionär för hälsofrågor.

Se bara på Rocco -Bottoglione som med liknande antiabortagenda refuserades av parlamentet för åtta år sedan. Tänkte Tonio Borg och la sig platt. »Han gav oss ett sång- och dansnummer.« konstaterade den svenska parlamentarikern och folkpartisten Cecilia Wikström. Med sammetsröst försäkrade Borg att han skulle vara »ärlig och uppriktig, att arbeta oberoende, objektivt – och framför allt europeiskt«.

Det gick hyggligt och Tonio Borg tippas få godkänt vid omröstningen i parlamentet nästa vecka. För Cecilia Wikström blev veckan i stället förvånansvärt obehaglig efter att hon kritiserat Borg i ett klipp på nätet. Mordhot, insinuationer och okvädingsord med andemeningen att hon borde »brinna i helvetet« som hon själv konstaterade.

Värre var det för den 31-åriga Savita Halappanavar från Galway på Irland som i sjuttonde veckan drabbades av ett utdraget missfall.

Trots att hon och hennes man under tre dagar ville få hjälp att avsluta graviditeten möttes de av nekanden, upplysningar om att fostrets hjärta fortfarande slog och påpekandet att »det här är ett katolskt land«. I stället avled både foster och mamma och på onsdagen utbröt vilda protester på flera håll i landet.

Dock verkar protesterna inte ha nått Bryssel.