Från ett skitjobb till ett annat

Text:

Försäkringskassans nya generaldirektör – en tung post. Socialdemokraten Dan Eliasson har tidigare varit statssekreterare åt Thomas Bodström, biträdande Säpochef och generalsekreterare för Migrationsverket. Nu belönas han av regeringen.

Varför då, kan man undra? Det finns ett enkelt svar – stryktåligheten. Den bevisade han för Tobias Billström när han basade för Migrations­verket. Det är inget lätt jobb, snarare ett omöjligt uppdrag. För andra har posten verkat som karriärdödare. Exempelvis Barbro Holmberg som nu har reträttposten landshövding. Eller Janna Valik som mindre lyckat hanterade både fallen med de apatiska flyktingbarnen och den berömda tårtan.

Eliasson har däremot tålmodigt tagit smällarna, och gått skadefri på resan. Frågan är var han hittar sin styrka. Kanske i musikens värld. 1979 var han med och startade punkbandet Bad Boo Band, vars största hit var låten »Knulla i Bangkok«. Den blev för övrigt anmäld till Radionämnden, men friades.

Framgångarna ger anledning att spekulera i den fortsatta karriären. Vilka tjänster kan finnas tillhanda för en sådan hårding som Eliasson?

Lagom till nästa vargavinter är det mycket möjligt att en stol kan finnas tillgänglig på Statens Järnvägar SJ. Eller, vad sägs om CSN, där kan behövas en stadig kapten.

Och om suget efter mer internationella marker är stort, finns det anledning att tro att Lundin Petroleum inom kort kommer att behöva en härdad frontperson.