Granskarnas granskare granskad

Text:

Bild: scanpix

Måndagen var återkomsternas kväll. Den väntade: JR och cowboyhatten dök upp i nya »Dallas« tillsammans med Bobby och Sue Ellen. Den oväntade: Göran Lambertz.

Femtiofem minuter efter JR var i TV4 satt förre JK i »Aktuellt« och påstod att Tomas Quick troligen visst var skyldig till några av de mord han friats för. Lambertz – numera domare i HD – dränktes i tv-historiens djupaste suckar av sin frenemy Leif GW Persson.

En justitiekansler ska bland annat övervaka rättsväsendet. Men när ämbetet kom till i början av 1700-talet var han först kungens ombudsman. Sedan ständernas. Regeringens. Han har fungerat som justiteminister och som riksåklagare. Sverige har haft 43 stycken, Göran Lambertz var den första med en medie­strategi. Hans ledord var öppenhet.

Folk inom rättsväsendet var ständigt ilskna på honom. En jurist som spred sina åsikter och bildade opinion – så gör man inte i Sverige. Jurister och rättsforskare anklagade honom för att uttala sig på lösa grunder, innan hans utredningar var klara. Thomas Bodström fick en gång frågan om han ville sparka Lambertz och svarade:

– JK går inte att avsätta.

Det är nästan sant. JK är skyddad av sin fullmakts­anställning.

En domare i HD däremot, kan granskas av den nya JK. Vilket det kanske blir läge för efter denna veckas debatt.

Lars Ohly är Twitter-ilsk på Göran Lambertz. Leif GW Persson säger att gamle JK:s uttalanden håller på att ge honom hjärnblödning. Billy Butt kräver hans avgång i Dagens Juridik. Så förvandlas rätts­debatten till såpa.