Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet

Text: Kristoffer Törnmalm & Janne Sundling

Bild: TT

Niklas Arvidsson, 27, KD, oppositionsråd i Borås och partiets ordförande i kommun och distrikt. Vältalig opponent mot kommunala satsningar på kongresscenter i stället för kärnverksamheterna.

Hanna Cederin, 31, V, har lett partiets programkommission inför kongressen i maj. Skövdetjej som tidigare var ordförande för Ung Vänster och spås en god framtid.

Rasmus Cruce Naeyé, 36, S, statssekreterare hos Eva Nordmark. Har en master of laws från Harvard, där han läste på stipendium från Fulbrightkommissionen och Wallenbergsstiftelser. Jobbat som jurist på Mannheimer Swartling.

Axel Darvik, 37, L, kom in som rekordung i riksdagen 2002. Tappade platsen 2006, men har fortsatt i kommunpolitiken i Göteborg och beskrivs som smart och analytisk. Civilingenjör i industriell ekonomi.

Benjamin Dousa, 27, M. Växte upp i Husby med en ensamstående mamma. Bytte skola till en i centrala Stockholm där förvandlingen till Muf-ordförande tog vid. Beskrivs som den vassaste politikern som kommit ur Muf på väldigt länge. Står Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer nära.

Louise Erixon, 30, SD, sambo med partiledaren Jimmie Åkesson och kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Tidigare i ledningen för ungdomsförbundet, och satt i fullmäktige i Gävle där hon också var politisk sekreterare. Ska göra Sölvesborg till SD:s skyltfönster.

Aylin Fazelian, 27, S, bor i Mölndal, är riksdagsledamot och ordförande i Göteborgsdistriktet. Master i Europa-studier och har jobbat på Greenpeace.

Maja Fjaestad, 43, S, i dag statssekreterare hos socialministern men beskrivs som ett kommande statsrådsämne. Har varit docent på KTH och gäst-doktorand på MIT i Boston.

Joar Forssell, 26, L, ungdomsordföranden som blev riksdagsledamot, men inte syns så mycket på riksplanet. Gillad av många, även om hans förkärlek för det politiska spelet kan spela emot honom när han ska söka förtroendet hos de många.

Ebba Hermansson, 23, SD, riksdagsledamot sedan valet 2018 och ansvarig för SD:s jämställdhetsfrågor. Har enligt partikollegor än så länge överraskat positivt, även om hon försvarade den tyngande abortpolitiken som under hösten filades ner.

Blerta Hoti, 33, S, nytt kommunalråd i Göteborg. Var tidigare sakkunnig hos Peter Hultqvist och i EU-parlamentet. Född i Kosovo, kom till Sverige 1992 och uppväxt i Angered. Har jobbat vid bandet på Volvo Cars.

Adam Johansson, 23, M, yngste kommunstyrelseordföranden i landet som kso i Falköping och leder en sexpartikoalition. Tidigare ordförande för Muf-distriktet i Skaraborg.

Linda Jonsson, 27, M, tidigare analytiker på byggföretaget Veidekke som tagits in i M-toppen för att förse partiet med en bostadspolitik. National- och fastighetsekonom. Från Nybro och sitter i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm.

Catarina Kärkkäinen, 25, M, läser statskunskap på Uppsala universitet och är ordförande i Fria moderata studentförbundet. Än är det inte så många som pratar om henne i samma mening som partiordförandeskapet, men FMSF är känt för att fostra ledare: Carl Bildt, Ulf Adelsohn, Anders Borg.

Bröderna Rasmus Ling, 35, och David Ling, 26. Den äldre är riksdagsledamot och företräder MP i migrationsfrågor, den yngre är språkrör för Grön Ungdom tillsammans med Aida Badeli. Det (k)lingar framtidsnamn, säger partiröster.

Aron Modig, 34, KD, »The one that got away«. Många kristdemokrater grämer sig över att detta politiska stjärnskott lämnade riksdagen och politiken. Sägs besitta en politisk förmåga som få andra i partiet och har enligt uppgift inte uteslutit att komma tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Partiledarna spelar en allt större roll – vem tar kontrollen över 20-talet?

Matilda Molander, 27, C, Politisk redaktör på VLT och chefredaktör för Liberal Debatt. Tidigare på Dagens Nyheters och Sydsvenskans ledarsida.

Payam Moula, 31, S, har jobbat som sakkunnig hos Ibrahim Baylan och är i dag redaktör för S-idétidskrift Tiden. Har studerat praktisk filosofi liksom vid KTH. Växte upp i Linköping där han också hade kommunala uppdrag. Fick in Marx i migrationsdebatten.

Kristina Persdotter, 36, S, statssekreterare åt Anna Ekström, tidigare hos Löfven. Började som studentpolitiker och skolades i Laboremus i Uppsala.

Markus Pettersson, 40, S, facklig-politisk sekreterare som besökt fler arbetarekommuner och fackavdelningar än någon annan. Var förbundssekreterare i Transport och kandiderade som ordförande, men förlorade. Malmöit från början och son till Kenth Pettersson, avliden ordförande Handels och generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Romina Pourmokhtari, 24, L, blev ordförande i ungdomsförbundet Luf tidigare i år. Jobbade tidigare som politisk sekreterare åt Anna Starbrink i Stockholms läns landsting. Tog fajt mot slöjförbud på L:s landsmöte. Föräldrarna flyktingar från Iran.

Kristoffer Tamsons, 43, M, trafikregionråd i Stockholm. Tidigare talskrivare hos Fredrik Reinfeldt som internt är känd för sina hårda nypor. Har nog inga chanser att nå den absoluta partitoppen, men lär, precis som Irene Svenonius, att försöka ta sig dit.

Anna Tenje, 42, M, kommunstyrelseordförande i Växjö som har en bakgrund i Fria moderata studentförbundet. Hon är klart liberal men har visat sig kunna slå även från den konservativa ringhörnan. Får viktig erfarenhet av att sitta i såväl partistyrelse som partiledning.

Hanna Wagenius, 31, C, jurist och tidigare Cuf-ordförande som är fullmäktiges ordförande i Östersund och basar över C-distriktet. Var tvåa på riksdagslistan i Jämtland.

Joakim Wallerstein, 37, SD, partiets kommunikationschef och i hög grad betrodd av partiledaren Jimmie Åkesson. Gick till Sverigedemokraterna 2012 från »vanlig« PR-byrå, och har överraskat med spektakulär kommunikation. Som när de tapetserade takbjälkar i Östermalmstorgs T-banestation med »Sorry about the mess here in Sweden«.

Henrik Ölvebo, 41, MP, kommunalråd i Gällivare där S+V+MP styr och gav partiet ett rekordresultat 2014. Kom in i partistyrelsen i våras. Beskriver sig som »i princip uppvuxen på en skoter« och bor i gruvsamhället Malmberget.

Här kan du läsa om alla partiledare och deras möjliga efterträdare:

– Nyamko Sabuni, Liberalerna

– Ulf Kristersson, Moderaterna

– Stefan Löfven, Socialdemokraterna

– Per Bolund & Isabella Lövin, Miljöpartiet

– Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

– Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

– Annie Lööf, Centerpartiet

– Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

– Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet