Hon föreslås bli nästa LO-ordförande: »Inget lätt beslut«

Text:

Bild: TT

Den 15 juni är det LO-kongress och då är tanken att Karl-Petter Thorwaldsson ska avgå som ordförande. Som Fokus tidigare har skrivit om talar det mesta för att det blir Susanna Gideonsson som tar över. 57-åringen, som i dag är ordförande i Handels, är också valberedningens förslag.

"Det är en stark och mycket kompetent LO-ledning som vi föreslår från valberedningen. Det finns bra bredd och djup i förslaget både vad gäller kunskaper och erfarenheter", säger valberedningens sammankallande Malin Ackholt i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Thorwaldsson i intervju med Fokus om att bli S-ordförande

Gideonsson har själv kommenterat förslaget om att bli ordförande när det först lanserades i mars.

– Det var inget lätt beslut. Men om vi vill något som förbund måste vi också vara beredda att ta ansvar. Handels vill se ett starkt LO som tar tydlig strid för våra medlemmars frågor på arbetsmarknaden och i samhället, sa hon till Handelsnytt.

Fotnot: Förste vice ordförande Therese Guovelin föreslås till omval och Lisa Bengtsson, förbundssekreterare i Kommunal, föreslås bli ny andre vice ordförande. Kongressen hålls 15 juni och ska behandla frågan om ny styrelse. Övriga frågor skjuts på tiden på grund av corona.