Hon portar alla med snopp

Text:

Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Hon började som stand up-komiker och radioprogramledare för bland annat »Tankesmedjan« i P3 men hennes nya, också internationellt uppmärksammade, uppdrag är som festivalarrangör.

Det var efter de uppmärksammade våldtäkterna på sommarens Bråvalla-festival som Emma Knyckare twittrade: »Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills alla män har lärt sig hur man beter sig?«. Idén om en mansfri festival – en frizon för kvinnor, transpersoner och icke-binära som därmed skulle kunna gå på festival utan rädsla för övergrepp – var född.

Några månader och en crowdfunding-kampanj, som resulterat i över 500 000 insamlade kronor, senare har festivalen både ett namn och ett datum.

På den internationella mansdagen den 19 november meddelades att »Statement« kommer att hållas på Bananpiren i Göteborg i slutet av augusti. Intresset för festivalen spred sig till internationella redaktioner som The Guardian, BBC och Time.

De initiala reaktionerna från cis-manshåll var däremot väntade: En del kände sig diskriminerade och hotade med anmälning.

Efter #metoo-rörelsen upplever dock Emma Knyckare det som att de kränkta männen lugnat ner sig. Hon känner sig hoppfull inför eventuella juridikfrågor om huruvida det är lagligt att porta besökare enkom på grund av deras könstillhörighet.

»Skulle det bli stora bekymmer får vi ta det då. Eller så gör vi om det till ett sport­evenemang, för det är ju lagligt, med Vårruset och Tjejmilen och så«, förklarade hon för Göteborgsposten.

Att en mansfri festival ska behöva se dagens ljus år 2018 kan givetvis ses som sorgligt ur ett evolutionärt perspektiv. Men det är också en tillfällig lösning på det problem som blev 2017 års mest brännheta fråga.

Kultur

Från SFI till SF | Yaba Holst, SF Studios

Skriver ändå | Agnes Lidbeck, författare

En unik artist, på riktigt | Karin Dreijer, artist

Alla makthavare hittas här.