Irland röstar och ber

Text:

I dag kan irländarna bli först i världen med att rösta ja till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Nej, själva grejen med samma lag oavsett kön är de inte först med. Men om ja-sidan vinner, är det första gången som det åstadkoms genom en folkomröstning.

Opinionsmätningarna har pekat mot ett rungande ja. Detta trots att den starka katolska kyrkan kampanjar emot.

Men som så ofta med opinionsmätningar så är de mest till glädje för rubrikmakare. När The Guardian nördade ner sig i statistiken kring folkomröstningar i liknande känsliga ämnen fann tidningen stora diskrepanser mellan mätningar och slutliga resultat.

I folkomröstningen om en invandringskvot i Schweiz vann exempelvis ja-sidan trots att mätningarna visat på motsatsen. Samma sak hände med folkomröstningen om ett förbud mot att bygga minareter i samma land – folket svarade nej i opinionsmätningar, men ja på röstsedlarna. Tidningen kopplar det till att den ena sidan upplever ett starkare tabu än den andra. I en Ipsosmätning uppger 28 procent av de irländare som tänker rösta emot en könsneutral äktenskapslagstiftning att de inte kan diskutera frågan öppet. Bara nio procent av dem som tänker rösta för upplever samma sak.

Det kan alltså bli jämnt. Särskilt om man dessutom tar hänsyn till åldersfaktorn: äldre är som känt mer konservativa, och så även i Irland. Samtidigt är det den grupp som trognast går till valurnorna.

Detta är något som ja-sidan tagit till sig. Under hashtaggen #RingYourGranny har studenter på irländska Trinity College uppmanat varandra att ringa upp mormor och be henne rösta ja.