Italiens verkliga problem?

Text:

Italienska parlamentet lekte i veckan hela havet stormar och plötsligt hade premiärminister Silvio Berlusconi ingen stol att sitta på. Vilket är besynnerligt då inget parlament i Europa har så många stolar som det i Rom. 946 stycken fördelade på två kammare, för att vara exakt.

Mycket har sagts om den politiska klassens privilegier. I Sverige har det klagats på riksdagsledamöternas bostadsersättningar och inkomstgarantier, senast i onsdags då centerpartiet och miljöpartiet gjorde gemensam sak. Storbritannien har nyligen haft sin skandal, bäst symboliserad av Tory-ledamoten som lät staten bekosta ett flytande fågelhus i bästa »Stockholmsstil« – som varken uppskattades av änderna eller skattebetalarna.

För att inte tala om Grekland, rapporterar flera europeiska tidningar. Där de folkvalda som beslutar om åtstramningar både har fri bil och privatchaufför, plus dubbel pension och extra betalt för varje utskott de sitter i. Det grekiska parlamentet har, enligt medieuppgifterna, till och med sin egen ridlärare anställd (dock ännu ingen häst).

Men det är i krisens Rom överflödet rapporteras vara som störst. De italienska parlamentarikerna tjänar mest i Europa. Bara grundlönen är på runt 150 000 kronor – dubbelt så mycket som i Tyskland och fyra gånger så mycket som i Spanien. Därtill har de förmåner som gratis resor med flyg och tåg. Och parlamentets frisörer – ja, de har nio sådana – tjänar i klass med en svensk minister.