Kartan som ritades om

Text:

Den kraftiga jordbävningarna i Stilla havet utanför Constitución har åter aktualiserat hur nära det kan vara mellan två avlånga länder på var sin sida om jordklotet.

Förklaringen finns naturligtvis i de uppskattningsvis 45 000 svenskar med rötter i Chile. De flesta kom hit i samband med militärkuppen 1973 men precis som Calle Fleur berättar den här veckan i Fokus var det ytterst få av dem som återvände när landet blev demokratiskt 1989. En hel generation hade förflutit och de före detta flyktingarna och deras barn hade blivit en del av det svenska samhället.

Om de nära 150 000 svenskar med irakisk bakgrund också väljer att stanna kvar i Norden den dag Irak blir ett fredligt land återstår att se. Men klart är att banden mellan de två länderna fördjupas för varje dag, precis som vi skrev om i Fokus redan för ett par år sedan. Och förra veckan togs ett viktigt formellt steg,  [[Carl Bildt]] återinvigde Sveriges ambassad i Bagdad, den som tvingades stänga 1991 och då utlokaliserades till Amman.

En ambassad på plats är nödvändig för att just överföra de många personliga kontakterna mellan länderna till ökad mer storskalig handel. Vägen är lång, det återstår fortfarande mycket för att komma ikapp åttiotalet då Irak till och med var Sveriges största enskilda exportland, utanför Europa och USA.

På söndag går irakierna till val, ett val som skjutits upp flera gånger.  Stora frågor står på spel, kan man enas eller är det sargade landet på väg mot ännu ett inbördeskrig? I veckans Fokus berättar Urban Hamid på plats i Bagdad mer om politikens hårda vardag. En av dem som håller tummar extra mycket på söndag svensk-irakiska politikern [[Abir Al-Sahlani]] som också kandiderar till riksdagen i höstens svenska val. Läs mer om hennes spännande historia här.

Att ännu ett avlägset land ligger många svenskar varmt om hjärtat blev uppenbart efter den stora tsunamin 2004. Banden mellan Thailand och Sverige intensifierades betydligt av den gemensamma katastrofen och har tillsammans med Irak och Chile gett oss en helt ny kartbild.