Kefir – snart utan regimanknytning

Arla slutar sälja mejeriprodukten Kefir på grund av kriget i Ukraina. Förpackningen är inte längre lämplig, anser bolaget.

Text:

Toppbild: Claudio Bresciani/TT

Toppbild: Claudio Bresciani/TT

Det är inte Kremls röda murar, men inte långt därifrån. Arlas förpackningar av mejeriprodukten Kefir har fram till nu prytts av Vasilijkatedralen i Moskva. Byggnaden uppfördes på 1500-talet, och de karaktäristiskt färgglada spirorna har sedan dess fått agera symbol för Ryssland. Något som nu har visat sig vara problematiskt.

Arla har, likt många andra företag, avbrutit sin verksamhet i Ryssland och i veckan meddelade bolaget att man även stoppar försäljningen av den ryska filmjölken Kefir i Sverige. Detta trots att det är en produkt som till fullo tillverkas av svenska råvaror. Förpackningen, skriver man i ett mejl till DN, associeras med Ryssland på ett sätt som Arla inte ”anser lämpligt under rådande omständigheter”.

Kommunikationschefen Caroline Elisabeth Starck utvecklade resonemanget för Sveriges Radios P1-morgon. 

– En illustration av Röda torget kopplar vi lite för nära regimen som har startat kriget i Ukraina. Och vi kände oss inte bekväma med det, sade hon.

Vasilijkatedralen på Röda torget i centrala Moskva Foto: Fredrik Sandberg / TT

Tilltaget har mött kritik för att vara en form av ”war-washing”, att företag tvättar bort sådant som kan förknippas med kriget i Ukraina, vilket annars riskerade att minska bolagets intäkter. Men Arla ville aldrig göra något ”statement” med tillbakadragandet, enligt kommunikationschefen. Illustrationen kändes helt enkelt inte bra. Andra mejeriprodukter med rysk koppling, som Smetana, finns kvar i sortimentet. Dessutom behöver Kefirälskare inte oroa sig, produkten kommer tillbaka snart, men i en ny förpackning.

Lite trixigare med varumärket blir det för budfirman Ryska posten. ”På förekommen anledning” har bolaget bytt namn till Bara posten, meddelar man. Om det är ett långsiktigt beslut står osagt, men förmodligen underlättas namnbytet av att Posten numera heter Postnord.

***

Prenumerera på Fokus här – i brevlådan eller enbart digitalt

Text:

Toppbild: Claudio Bresciani/TT