Klockan klämtar för las-frågan – det här hindrar parterna från att enas

Text:

Bild: TT

Båda sidorna i förhandlingarna hoppas kunna presentera en överenskommelse i las-frågan på torsdag morgon. Enligt uppgift är en lokal för en presskonferens redan bokad på konferenscentrat Waterfront i centrala Stockholm till torsdag morgon.

Förhandlingarna sker under hotet om att det annars blir en lagstiftning utifrån den utredning som presenterades i början av sommaren. Denna kom efter att C och L i Januariavtalet fått igenom sitt krav på ”moderniseringar” i arbetsrätten.

En knäckfråga de sista dagarna är reglerna i las om att det ska finnas ”saklig grund” för uppsägning. Svenskt Näringsliv vill ha större undantag där.

Men LO-sidan är inte enig, enligt tidningen Kommunalarbetaren. Enligt dem är några LO-förbund och privattjänstemännens kartell PTK beredda att gå med på kravet. LO-förbunden Kommunal, Pappers, Fastighets, Seko, Byggnads och Målarna säger nej.

I dag och under onsdagen fortsätter de intensiva förhandlingarna.

– De pågår som tidigare och vi räknar med att de fortsätter till onsdag kväll, säger Malin Fagerberg Wikström på LO:s presstjänst.

Kan det bli ett klassiskt avtalsläge med nattliga förhandlingar?

– Ja, det är inget vi utesluter.

Var parterna träffas och förhandlar håller man däremot tyst om. Om man kan enas och hur omfattande en överenskommelse blir står klart på torsdag morgon.

– Ett resultat kommuniceras på torsdag morgon, om vi kommer så långt, säger Malin Fagerberg Wikström.

LÄS OCKSÅ: Las-mardrömmen för S: Sprickor i egna leden – och fler vilda strejker