Kom så spelar vi

Text:

För två år sedan skulle moderaterna bli det nya folkrörelsepartiet. Det var Sofia Arkelsten, vid den tiden partisekreterare, som lanserade idén. Det fnissades då åt att det nya arbetarpartiet skulle ägna sig åt ännu en identitetsstöld, men Arkelsten hade sett ett problem som hennes parti delar med andra. Medlemmarna är på väg att bli så få att det är svårt att fylla stolarna i alla fullmäktige, nämnder och rättssalar. Egentligen går det uselt för alla utom sverigedemokraterna och miljöpartiet. Snart är partierna tomma skal, bara kampanjorganisationer, varnade statsvetarprofessorn Tommy Möller i Dagens Samhälle förra veckan.

En delförklaring till miljöpartiets framgångar kan vara de nya arrangemangen. I Stockholm har de startat Bar Grön, med politiska samtal ledda av komikern Moa Svahn. Politik ihop med alkohol är ju en medlemsrekryteringsmetod som tidigare fallit väl ut för till exempel moderata ungdomsförbundet, basen för dagens maktparti.

I måndags testade folkpartisten Birgitta Ohlsson konceptet och arrangerade mingel, feministdebatt och premiärvisning av tv-serien »Borgens« tredje säsong. Oklart om det hjälpte till att öka folkpartiets medlemssiffror, men det var fullt i baren på Östermalm.

Är politiker som bråkar till ölen den nya folkrörelsen? Det parti som söker inspiration skulle kunna ta hjälp av Riksdagens Idrottsklubb. I onsdags hade de vårfest med korv och bordshockey. Under-hållningen när riksdagen själv fick välja var inte debatt, utan samma som i varje svensk småstad – ett coverband. Riksdagens eget, döpt till Lawbreakers.