Kunglig kanonmat

Text:

Det var Gotlands Allehanda som avslöjade saken i förra veckan. Över första nyhetsuppslaget fanns rubriken: »Kungen hit – för att jaga rabbis«.

Rabbis är ett annat ord för vildkanin. 2012 var ett rekordår på Gotland och 2013 ser inte ut att bli annorlunda.

– Får kungen inte skjuta någon rabbis är det ett under, det finns gott om dem, säger Örjan Olofsson, hängiven kanin-jägare, till GA.

Enligt tidningen blev Olofsson tillfrågad om han kunde låna ut sina marker till HM Konungens jaktklubb. I år firar klubben – som Fokus tidigare har berättat mönstrar adelsmän, näringslivshöjdare och utländska kungligheter bland medlemmarna – 150 år och ska ordna ett antal jaktresor.

En alltså till Gotland. Tidningen spekulerar i om rabbisjakten går av stapeln när majestätet kommer till ön den 7 september för att fira en annan högtid, de 40 åren på tronen.

Rabbisjägare Olofsson har sagt ja till jaktklubben, villkorat att han själv får jaga ihop med kungen. Kanske med middag efteråt.

–  Det blir väldigt bra kött, mört och fint. Rabbis påminner om kyckling i smaken.

Han har haft »fint besök« förut.

– Per Morberg var här på sin svenska matresa, säger Olofsson som fäller 40 rabbisar i veckan under säsongen.

– För 20 år sedan sköt vi tusen om året, rabbisarna var en plåga här ute. Jag sköt nästan hundra själv på en enda dag, säger han till GA.

Om kungen vill jaga udda djur finns möjlighet på närmare håll. Det är bara att ringa Norrmalmspolisen, som i veckan skickade ut följande på Twitter:

»Från och med kl 05.00 bedrivs skyddsjakt på duvor vid bl.a. Hötorget. Personer med gevär i området KAN därmed ha en naturlig förklaring.«