Leif Östling varnar för inbördeskrig: »Vi får ta in vår militär i utsatta områden«

Text: Kristoffer Törnmalm

Bild: TT/Youtube

Flera alternativa medier på högerkanten var tidigt ute med att uppmärksamma webb-klippet som nu sprids på nätet. Internationellt har ryska sajter som Sputnik och Russia Today (RT) skrivit om Scania-profilens uttalanden. I en ”lördagsintervju” med sajten Swebbtv lägger Leif Östling ut texten om bland annat invandringen till Sverige.

– Nu är det ju en enkel fråga där och det är ju att vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån. De som kommer från Mellanöstern och Afrika lever i ett samhälle som vi lämnade för snart hundra år sedan.

Leif Östling hävdar att de allt mer sofistikerade processerna i tillverkningen är svåra för folk från Mellanöstern och Afrika att förstå. Han exemplifierar med att berätta om många av Scanias anställda i Oskarshamn, födda i Somalia, som ”inte grejade det hela. Att man måste komma i tid. Det var man inte van vid från de samhällen man kom ifrån”. Och därför slutade.

– Av de hundra var det bara tio som orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen, säger han.

Det uttalande som får mest uppmärksamhet i de alternativa högermedierna är svaret på frågan om det går att få ordning på Sveriges samhällsproblem inom tio år:

– Det tror jag. Det får vi. Det måste vi få. För om det här fortsätter, då kan vi hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet, i de här utsatta områdena, som det kallas, säger Leif Östling till Swebbtv.

En tidning som i dag skriver om Leif Östlings intervju är Länstidningen i Södertälje. De har talat med Jonathan Leman, researcher på Expo. Han säger att Swebbtv började som ett initiativ i den SD-vänliga miljön i slutet av 2015.

– Idag är det en plattform där gränsen mellan vit maktmiljön och den sverigedemokratiska rörelsen är helt utsuddad, säger Jonathan Leman till LT.

Tidningen skriver vidare att Swebbtv tidigare har intervjuat Ola Dammegård, känd konspirationsteoretiker och förintelseförnekare, i sitt lördagsintervjuformat. Swebbtv har också tidigare stängts av från Youtube, men är alltså tillbaka med tv-program igen.

Leif Östling är sedan 2004 Södertäljeambassadör. Han var vd för Scania fram till 2012 och är idag ordförande i Södertälje science park. LT söker därför Boel Godner (S), kommunstyrelsen ordförande, för en kommentar om näringslivsprofilens medverkan i Swebbtv.

– Jag tror det får stå för honom själv. Jag avstår att kommentera det vidare. Det är hans egna personliga uppfattningar, det är uppenbart, säger hon till Länstidningen.

Leif Östling var tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv. Den posten lämnade han 2017 efter att han avslöjades ha placerat miljoner i ett företag på Malta för att undvika skatt. Nyheten ingick i den så kallade ”Paradisläckan”. Östling försvarade sitt handlande med det numera bevingade uttalande i SVT:s ”Uppdrag Granskning”:

– Om man betalar in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?

Länstidningen i Södertälje 30 oktober.