Maffia och mazariner

Text:

Bild: Scanpix

I höstas spreds nyheten om det spektakulära helikopterrånet i Västberga över världen och föreställningen om det trygga Sverige fick sig en törn. Nu har det hänt igen. I söndags häktades flera medlemmar i det ökända mc-gänget Black Cobras för stöld i Helsingborg. Men medan bytet i Västberga ännu är okänt blev stöldbytet i Åstorp snabbt en världsnyhet: 120 kartonger mazariner och andra bakelser till ett värde av 17 000 kronor.

Brottslingar som ställer till det för sig är en ständig källa till muntration. Nätet bjuder på ett ändlöst antal exempel på tjuvar som somnar på plats, som stjäl värdelösa förfalskningar av exempelvis smycken eller avslöjar sig själva på olika vis.

Ofta handlar det om ren dumsnålhet, som när en tjuv i Berlin återvände till brottsplatsen för att inkassera en slant för kundvagnen – och åkte fast. Eller att man glömmer något vitalt på platsen, som den tjuv som i slutet av februari plundrade en juvelbutik i Philadelphia och kom undan med rånbytet men glömde sin fyraåriga pojke. Eller så ångrar de sig. I januari kallades polisen till en bank där en tjänsteman tagit emot en lapp med meddelandet »Detta är ett rån. Jag väntar utanför på polisen. Förlåt.«

Att etablera ett varumärke kostar som bekant både tid och pengar. Den skada som mazarin-kuppen åsamkat Black Cobras är okänd men i den civila världen hoppas vi att skadan är permanent.