Nyans missar spärren – anklagar Malmö för valfusk

Partiledaren Mikail Yüksel säger sig vara säker på att valfusk hindrade Nyans från att vinna mandat i Malmö. Nu hoppas han i stället på Botkyrka.

Mikail Yüksel

Text:

Bild: Henrik Sjögren

Det är högst troligt att Partiet Nyans får minst ett mandat i Botkyrka kommun enligt den rösträkning som fortfarande pågår. Partiledaren Mikail Yüksel meddelade på en presskonferens under gårdagen att han själv kan bli aktuell till posten i kommunfullmäktige där. 

Problemet är att han själv inte var folkbokförd där under valet, vilket är ett krav. Men det överväger han ordna genom att folkbokföra sig där nu – med en veckas retroaktivitet. 

– Enligt våra stadgar är partiledaren den främsta kandidaten till den högsta posten som finns i landet. Jag kanske gör folkbokföringsändringen för att kunna ingå i kommunfullmäktige där, säger han. 

Nyans är det överlägset största partiet bland dem som hamnade under riksdagsspärren. Det slutliga valresultatet är ännu inte klart men i skrivande stund har partiet 0,48 procent i riket. Bäst har det gått i utanförskapsområden med stor utomeuropeisk befolkning. 

Mikail Yüksel: "Det förekom valfusk"

Partiet är också snubblande nära att få ett mandat i Malmö stad – det saknas endast 290 röster. Mikail Yüksel ägnade mycket av presskonferensen att anklaga myndigheterna och valfunktionärerna för valfusk. 

– Jag är övertygad om att vi hade tagit ett mandat i Malmö om det inte hade förekommit valfusk. Det är trehundra distrikt i Malmö. En manipulerad röst i varje distrikt räcker för att vi inte ska komma in, säger han. 

Hur kan du vara säker på att det förekommit valfusk?

– Jag har dokumentation på det. Vi har fått många muntliga rapporter. Men vi har också ett mejl från valkansliet i Botkyrka där valhandläggaren uppmanar röstmottagarna att inte ta emot partiet Nyans valsedlar. 

Fokus har bett Mikail Yüksel att skicka dokumentationen till redaktionen.

Samtidigt rapporterade SvD samma dag att det förekom misstänkt valfusk just i Botkyrka kommun, där fler röster än röstberättigade hade räknats. Enligt matematikprofessor Svante Linusson, som var den som upptäckte problemet, har Socialdemokraterna fått för många röster.

"Det dolda Sverige har sagt sitt"

Enligt Yüksel har partiet Nyans chans att få mandat i fler kommuner.

– Vi har goda chanser att komma in även i Landskrona och Huddinge, säger han. 

Han har en klar uppfattning om varför Partiet Nyans har haft så stora framgångar i utanförskapsområdena. 

– Det dolda Sverige har sagt sitt. Den antimuslimska socialdemokratiska politiken har fått konsekvenser. Vi har tagit mängder av röster från tidigare socialdemokratiska väljare. Socialdemokraternas prat om Somalitown går inte hem. 

Hur ser du på att de röster ni tog från Socialdemokraterna kan ha hjälpt högerblocket, och därmed SD, till makten?

– Man kan inte klandra Nyans för att högerblocket tar makten. Vi måste ju stå för vår politik. Vi såg ju till exempel hur Feministiskt initiativ tog röster från Vänsterpartiet [i valet 2014, reds anm]. Men högerblockets politik kommer få konsekvenser längre fram i form av tappade röster, säger Mikail Yüksel.

– SD är i alla fall ett ärligt parti. De är öppna om sin agenda. Socialdemokraterna har tidigare sagt att SD:s politik är rasistisk, men nu för de den politiken själva, avslutar han. 

***