Yüksel om anklagelserna: ”Detta kommer bara gynna oss”

Sydsvenskans avslöjande om judehat och konpsirationsteorier bland toppkandidaterna är en kupp mot Nyans, säger partiledaren Mikail Yüksel till Fokus.

Text:

Bild: Johan Nilsson / TT

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel slår ifrån sig stora delar av kritiken till följd av Sydsvenskan/HD:s avslöjande om judehat och konspirationsteorier bland toppkandidaterna i hans parti. 

– Den här artikeln i Sydsvenskan/HD bara kommer att gynna oss. Vår väljargrupp ser att detta är en kupp mot Partiet Nyans för våra motståndare har insett att vi kommer att lyckas. Detta stärker stödet till oss. Vi har redan fått in nya kandidater i Malmö till Partiet Nyans med shiitisk bakgrund som en reaktion, säger Mikail Yüksel till Fokus. 

Men även om han anser att granskningen överlag är felaktig och bygger på misstolkningar medger han att det har framkommit saker i granskningen som han vill be om ursäkt för.

– Jag har haft några mycket dåliga dagar. Det är självklart mycket besvärligt och oacceptabelt och jag är mycket ledsen. Vissa saker är helt mot partiet Nyans värderingar. Jag accepterar inte hatet mot någon minoritetsgrupp oavsett om det är judar, shiiter, homosexuella eller hbtq-personer. Det går helt emot våra värderingar. 

"Stort behov av utbildning kring konspirationsteorier"

Sydsvenskan/HD publicerade en granskning den 11 augusti som visar att Partiet Nyans toppkandidater i Skåne sprider hat mot judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om covid-19 och terrorattentaten den 11 september. Tidningen har granskat 25 av partiets kandidater i Skåne där det visar sig att fem av dem har gjort sig skyldiga till detta.

En av dem ska ha spridit ett inlägg med innehållet: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden.” En annan har spridit propaganda där en terroriststämplad organisation hyllar självmordsbombare. En tredje kandidat har kallat shiamuslimer för ”grisar”.

Nu betonar han att partiet arbetar hårt med att utbilda sina kandidater för att något liknande inte ska hända igen. 

– Vi utbildar dem och försöker förklara vad som är konspiration och vad som är saklig kritik. Jag är helt övertygad om att flera av dessa kandidater inte tycker vad de tyckte för ett år sedan. 

Varför ska det vara nödvändigt att utbilda sina politiska kandidater i vad som är rätt och fel?

– De är helt gröna. De har inte varit politiskt aktiva tidigare. Vi utbildar dem i mediehantering och vad som är skillnaden mellan konspirationsteorier och vad som är saklig kritik och hur man ska framföra saklig kritik. 

Så det finns ett stort behov av detta hos Nyans?

– Ja, det gör det. Vi vill ha bra kandidater som ska sköta arbetet efter valet.

"Israel är en förtryckande stat"

Fokus hade i våras en längre intervju med Nyans partiledare Mikail Yüksel där han framhävde Nyans som ett antirasistiskt parti, som tar avstånd från varje form av hatbudskap mot minoriteter. I stället ansåg han att det finns en strukturell rasism i Sverige mot minoritetsgrupper som partiet till varje pris vill bekämpa. 

Mikail Yüksel vill betona att flera av inläggen i den aktuella granskningen är flera år gamla. Dessutom menar han att Sydsvenskan/HD blandar ihop begreppen judehat och kritik mot staten Israel. 

– Detta är definitivt inte vanligt förekommande i vårt parti. Vissa saker tolkar vi inte på samma sätt som Sydsvenskan/HD tolkar dem. Kritik mot Israel som stat är inte antisemitism. 

Kan du ge exempel där Sydsvenskan/HD har misstolkat Nyans?

– För det första, den kandidat som sprider våldsbejakande inlägg, med bilder på personer med vapen i handen, är inte kandidat. Vi har dragit tillbaka hans kandidatur långt innan granskningen. Han har inte varit aktiv hos oss och inte deltagit på ett enda möte. 

Du säger att vissa av de budskap som dina kandidater har spridit inte är antisemitism, utan kritik mot staten Israel. Kan du ge tydliga exempel på det?

– Jag har inte sett alla inlägg tyvärr. Vissa är på arabiska. Men min bedömning är att kritik mot Israel försöker de framställa som antisemitism. Generell kritik mot Israel och deras förtryck mot Palestina är inte antisemitism. 

Står Partiet Nyans står bakom åsikten om att Israel är en förtryckande stat?

– Det gör vi definitivt. Utan tvekan. Vi är starkt kritiska till staten Israel och vill införa sanktioner mot Israel. 

Erkänner ni staten Israels existens?

– Ja, det gör vi. Men vi är kritiska till deras ockupation och vi anser att de bryter mot internationell rätt och begår krigsbrott. 

Mot bakgrund av Sydsvenskans/HD:s granskning – har Partiet Nyans någon kritik mot religionen judendom?

– Definitivt inte. Vi har inte kritik mot någon religion alls. Det är tråkigt att ens få frågan. 

Finns det ändå något i kritiken du anser att Sydsvenskan/HD har rätt i?

– Det ett inlägg mot judar och mot shiamuslimer där man skriver ”grisar” och ”hundar”. Det är fruktansvärt och det kan vi inte acceptera. Men tre av de här kandidaterna är inte kvar. 

***