Malmöförfattaren om helgens upplopp: »Bråkstakar som tar chansen«

Text:

Bild: TT/Cato Lein

I helgen uppstod oroligheter i Malmö sedan företrädare från det främlingsfientliga danska partiet Stram Kurs bränt en koran i närheten av Rosengård samt sparkat omkring en koran på Stortorget.

Ett 300-tal personer protesterade mot händelserna och vid 19-tiden på fredagen urartade det hela med ett 20-tal bränder i området kring Rosengård.

– En medveten provokation som gör folk upprörda. Att det skulle bli en reaktion var enkelt att förutse, men att upploppsmännen riktar så mycket aggression mot polisen är svårare att förstå. Det blir mer en manifestation mot svenska samhället, säger författaren Lars Åberg.

Åberg, som bott över 60 år i Malmö och bland annat skrivit boken Framtidsstaden om Malmös problem och utmaningar i ett historiskt perspektiv, följde helgens händelser på avstånd och menar att det finns likheter med Rosengårdskravallerna 2008.

– Det är ett par hundra unga män som är ute och förstör. Kanske aningen äldre den här gången. De är inte särskilt politiskt medvetna och det handlar i grunden inte om vad en knasig dansk gör. Snarare är det ett uttryck för ett missnöje som ligger och puttrar under ytan och som har islamistiska motiv. Det är bråkstakar som tar chansen när tillfälle ges.

Utgångspunkten i din bok Framtidsstaden är att allt som sker i Malmö sker senare i Sverige. Finns det några reflektioner resten av landet kan göra av helgens händelser?

– Ja, det jag skrev om då (2017) kan vi redan se förtecken av i resten av Sverige med bilar som sticks i brand och liknande. Det här kan ske i Sverige och vi kommer få se det även i andra svenska städer, stora som små.

Vad tror du kommer ske nu?

– Jag tror att allt kommer lägga sig rätt fort. Dansken, som jag tycker fått alldeles för mycket uppmärksamhet av svensk media, lyckades i viss mån med sin provokation och upploppsmännen har satt sitt genom att ställa till med oreda.

Hur mår relationen mellan Malmö som stad och resten av Öresundsregionen?

– Den har såklart försvårats med pandemin och alla kontroller som blivit en följd av detta. Men i grunden tror jag det finns en ömsesidig god relation. Konfliktytan tror jag snarare handlar om landets regeringar som i 20 års tid haft olika syn på migrationspolitiken. Nu aktualiseras det ytterligare med danskarnas markering om att svenska kriminella inte ska släppas in i landet, säger Lars Åberg och fortsätter:

– Men man ska komma ihåg att även om Danmark haft mindre invandring än Sverige så har man samma problem i städer som Odense och Århus som Malmö har i Rosengård. Kring det finns det en okunskap om i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Torbjörn Flygt: Malmö – en missförstådd stad som är mer kontinental än svensk