Miljonerna räcker inte över Strömmen

Text:

Det blev ett himla liv när kung Carl Gustaf och drottning Silvia i elfte timmen kastade sig in i debatten om byggandet av Nobel Center i centrala Stockholm.

– Det är ett vällovligt projekt, men det går ju att flytta på byggnaden, sa kung Carl XVI Gustaf till Dagens Nyheter.

Han sa också att »huset har blivit så stort och kommit lite grand på fel plats«.

En del av kritiken har handlat om demokrati.

– Jag blir förvånad över att kungen lägger sig i ett demokratiskt fattat beslut, sa Roger Mogert, socialdemokratiskt stadsbyggnads- och kulturborgarråd till DN.

Frågan är dock om inte konungens ställningstagande i stället varit demokratifrämjande. 

Som Fokus har visat i flera granskande artiklar är kungahuset på många sätt hopvuxet med Sveriges näringsliv. Det gäller i synnerhet ett antal finansfamiljer, som abonnerat på kungamedaljer och jakter, och vars företag ständigt får exporthjälp. Samtidigt har familjerna och deras företag donerat pengar till hovets välgörenhetsprojekt. Senast härom månaden vid kungens 70-årsdag, då toppdirektörerna slöt upp med miljongåvor.

Det fascinerande är att samma finansfamiljer också är finansiärer till Nobel Center. Såsom Wallenbergfamiljen, som kanske har flest trådar av alla till hovet. Eller som H&M-familjen Persson. Arvtagaren och H&M-vd:n Karl-Johan Persson står till exempel kronprinsessparet nära och sitter i styrelsen för dess stiftelse.

När kungen nu kritiserar deras projekt markerar han sitt avstånd till finansaristokratin, och förkunnar att den där alliansen inte är riktigt så djup som det först verkar.