Ny miljard till högskolan: Ännu fler lärare och sjuksköterskor ska utbildas i höst

Text: Lennart Frykskog

Bild: TT

De 1 300 nya platserna innebär en fördubbling jämfört med de 1 300 som aviserades redan i vårbudgeten för bristyrken som sjuksköterska, lärare och tekniker. Totalt handlar det således om 2 600 nya permanenta utbildningsplatser från och med i höst.

Satsningen på bristyrkena ingår i ett större paket som presenterades vid lunchtid idag och som omfattar cirka en miljard kronor extra till universitet och högskolor. I den summan ingår även studiemedel. Sammanlagt rör det sig om om cirka 12 000 platser inom vidareutbildning, livslångt lärande och korta kurser.

– Coronapandemin slår hårt mot arbetsmarknaden, och vi måste göra allt vi kan för att ge möjligheter till utbildning, omskolning och vidareutbildning, och på det sättet komma starkare ur krisen, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Söktrycket till högskolan är rekordstort inför hösten. 407 000 personer har anmält sig, vilket är en ökning med drygt 16 000 jämfört med tidigare toppnoteringen 2014. Intresset för att utbilda sig till sjuksköterska och lärare är på stark uppgång.