Nya mål för Elon Musks stalker

En amerikansk tekniknörd gjorde det till sin uppgift att följa stjärnornas privatplan. Nu har han skiftat fokus.

Text:

Toppbild: Malin Hoelstad/TT

Toppbild: Malin Hoelstad/TT

Det har blivit så mycket enklare nu. Förr i tiden var den som hade ett ohälsosamt intresse för flygplan tvungen att befinna sig fysiskt i närheten av landningsbanan för att se när planen landade. Kikare? Anteckningsblock? Cleared to land? Check, check och check. I dag räcker det med att sitta framför datorn och klicka sig fram till hemsidor som flightradar24 för att se i realtid var planen är, och hålla koll på deras avgångs- och landningstider.

En som har dragit nytta av det är den 19-åriga it-studenten Jack Sweeney från Florida. På kort tid har han blivit ett stort irritationsmoment för USA:s superrika. Genom att använda sig av öppna källor har han skapat en funktion som automatiskt publicerar på Twitter när deras privata jetflygplan lyfter och landar. Oprah Winfrey, Jim Carrey och Mark Wahlberg är bara några stjärnor vars färder har gått att följa. En som verkligen hamnade i skottgluggen för Sweeney var Tesla-grundaren Elon Musk, som förärades med det egna Twitter-kontot @ElonJet.

Elon Musk, inte längre prio för Sweeney.

I och med kriget i Ukraina arbetar Sweeney på en ny funktion. USA:s president Joe Biden har sagt att man kommer beslagta oligarkers tillgångar i form av yachter, lyxlägenheter och privatplan. Rikedomar de har tillskansat sig genom att stödja Vladimir Putins styre. På Twitterkontot @RussiaYachts lägger Sweeney nu upp var oligarkernas lyxfartyg befinner sig. Alexander Abramov, rankad världens 360:e rikaste av tidningen Forbes, och hans superyacht ”Titan” är bara en som Sweeney håller koll på.

Under andra världskriget uppmanades flygentusiaster att rapportera in misstänkta flygplansspaningar för att hjälpa militären. 19-åriga Jack Sweeney hoppades, med sitt Twitter-konto om Elon Musk, få en praktikplats hos fordonstillverkaren Tesla. Kanske kommer det ett samtal från amerikanska underrättelsetjänsten CIA istället?

***

Prenumerera på Fokus här – i brevlådan eller enbart digitalt

Text:

Toppbild: Malin Hoelstad/TT