Öppna edra portar!

Text:

Bild: TT

»Fyll kungafamiljens samtliga slott och villor med flyktingar«, föreslog vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat på sin facebooksida i början på september. Andra har också vädrat tanken och i veckan sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Dagens Nyheter att man skulle »ta upp och diskutera« om Statens fastighetsverk, som formellt äger slotten, hittade »en lämplig fastighet som kungen disponerar«. Till Expressen sa hon sedan att det inte var aktuellt just nu.

Ockupera slotten, 800 rum? Frågan kan vara mer aktuell än vad man tror. Åtminstone om man borrar i dammiga gamla dokument.

Kungen lämnade ifrån sig slotten till staten för 200 år sedan. Statsmakten var fattig och behövde avkastningen från gårdarna. I gengäld fick regenten rätt att disponera dem och – viktigast – en påse pengar varje år för att dra runt sitt hushåll. Apanaget.

Avtalet, som inte är en lag, ska gälla i »evärderlig tid«. Varje ny regering får ta ställning till om den vill fortsätta ära det. Varje statsbudget är ett nytt beslut att hålla det vid liv.

Om nu politikerna anser att kungen, genom att stänga dörren, inte sköter sin dispositionsrätt har de ett enkelt val. Att rycka apanaget. Då skulle kungen nog vilja ha tillbaka slotten. Men dessa är inte samma pengakran som en gång i tiden, snarare tvärtom. Och utan apanage är hovet en bil utan bensin.

Monarken själv och parti-etablissemangen vill bevara status quo. Men det finns säkert de som vill utnyttja situationen. Flyktingfrågan har ju en inte oansenlig mobiliserande kraft. Härommånaden lades också den första riksdagsmotionen med ledamöter över blockgränsen (s, mp, fp och v) som kräver republik.

Att kungafamiljen öppnar sina hjärtan och portar åtminstone någonstans borde alltså inte vara helt uteslutet.